0

Т ърговци на злато пробутват на клиенти кухи бижута, включително кухи венчални халки, които се деформират само след няколко месеца.

Това предупредиха родни златари с ателиета в центъра на София.

В момента пазарът е наводнен от турско злато. В моловете може да се намери и италианско, което е по-качествено. Малките ателиета, които работят само с български материал, обаче страдат от отлив на клиенти.

Телеграф

Изделията от турско злато масово са кухи и много олекотени. Наскоро имахме такъв случай – едно младо момиче дойде при нас да й ремонтираме венчалната халка, закупена от лъскав магазин. Халката се беше деформирала, защото е куха. Върнахме я, понеже нищо не можем да направим – това не е балон да го надуеш, коментира майстор златар пред „Телеграф“, който пожела анонимност.

Халките на синджирчетата пък са много тънки, поради което лесно се късат. Проблем правят и обеците с т.нар. английско закопчаване – ако се пести от материала, закопчалката също може да се счупи.

Цени

В момента майсторите купуват златото като материал за около 85 лева грама. Много от тях обаче вече отказват да изкупуват ценния метал от клиенти, за да не попаднат на мошеник. Имало случай роден златар да изгори с доста пари, понеже му пробутали сребърна верига, покрита не просто със златно покритие, а със слой злато.

Готовите изделия пък струват по минимум 150-160 лева за грам. При нас е по 150 лева, което е най-ниската цена в района, разказва златарят и обяснява, че държи цената на абсолютния минимум, защото българинът все по-рядко купува. Нормалната цена е от 170 лева нагоре, обяснява още майсторът.

Отлив

Според златарите от година-година и нещо се забелязва силен отлив на клиенти.

Хората нямат пари, защото всичко, включително и златото, поскъпна, а ако имат – отиват в мола. Там е по-скъпо, но тези, които имат финансови възможности, не издребняват толкова за цената, обясняват още златарите.

Телеграф

Много се търсят златни кръстчета за кръщенета, както и синджирчета. Излизат от мода мъжките златни пръстени – ако някой си ги поръча, това ще е човек над 45-50 години.

Заради изтънелите портфейли и рязкото вдигане на цената на златото клиентите все по-често търсят по-леки бижута. Често се случва в златарските ателиета да дойде някой, който иска синджирче до един грам. Брачните халки също изтъняват.

Услуга

Заради високите цени някои магазини вече предлагат и златни бижута под наем. Тази услуга е популярна най-вече сред ромите, които традиционно са големи почитатели на родния метал. Младоженци вземат под наем златни бижута, с които да се накичат на сватба, колкото да се покажат, и после ги връщат.

Междувременно златото достигна нов рекорд на международните пазари, доближавайки 3000 долара за тройунция.

Ценният метал най-скъп в историята

През септември 2024 г. златото за първи път достигна номинален рекорд, като надмина цената си от 80-те години на миналия век. Цената достигна до 2590 долара за тройунция. Златото е на най-високото си ниво в историята, коментира пред „Телеграф“ Макс Баклаян, изпълнителен директор на „Тавекс“.

По думите му интересът към закупуване на инвестиционно злато у нас е изключително голям. Страната ни е на трето място в Европа по количество злато, което се купува от хората спрямо брутния вътрешен продукт на държавата. Преди нас са само Германия и Полша.

Макс Баклаян от Тавекс

 Макс Баклаян от Тавекс
Личен архив

Прогнозите са цената на благородния метал да продължава да расте. Те се подкрепят от факта, че централните банки с всяка година купуват все повече инвестиционно злато. „Валутата, която всички ползваме ежедневно, ще продължи да губи покупателна способност.

Всички големи държави от Г-7 са изключително задлъжнели, на повечето дългът е над 100% спрямо БВП. А дългът е инфлация, която води до падане на покупателната способност на валутите. Това от своя страна ще се отразява на цената на инвестиционното злато като единствените пари, както и на всички други реални активи“, коментира Баклаян.

Нова сребърна пара

БНБ пусна вчера нова сребърна възпоменателна монета, посветена на 200 години от издаването на „Рибния буквар“.

Цената на парата, закупена от БНБ, е 150 лева. Номиналната й стойност е 10 лева, а тиражът - 4000 броя.

На лицето на монетата са изобразени емблемата на БНБ с годината 1879 върху лентата, под нея годината на емисията - 2024, и номиналната стойност 10 лева, а околовръст горе има надпис "Българска народна банка".

БНБ

На гърба на монетата са изобразени разтворена книга с елементи от корицата на първото издание на "Рибния буквар" и илюстрация на кит, а околовръст вдясно надпис "200 години от издаването на „Рибния буквар".