0

П ровокативната автобиография на британския принц Хари разтърси основите на монархията във Великобритания. В интерес на истината фактите, които присъстват в книгата, не са чак толкова скандални, но участието на кралски особи в историите изостри медийния интерес. Разказ за загубена девственост на полянка и сбутване между братя щяха да бъдат абсолютно безинтересни и пренебрегнати, ако ставаше дума за простосмъртни.

Монархиите

В света управляват общо 26 кралски семейства. Много е трудно да се открои отделна личност или фамилия, които не са забъркани в скандали. Принцовете Уилям и Хари в никакъв случай не са изобретили кралската семейна вражда. Съвсем наскоро в Йордания се разгоря скандал с отстраняването на официалния престолонаследник от битката за трона. Финансистът и сексуален престъпник Джефри Епстийн е имал връзка с норвежката престолонаследничка принцеса Мете-Марит, омъжена за наследника на норвежкия трон принц Хаакон. Тя се е срещала с Епстийн многократно. Впоследствие се разкайва за контактите си с международния аферист, но твърденията й, че не е знаела за тъмната му страна, звучат лицемерно. „Никога не бих се свързала с г-н Епстийн, ако бях наясно със сериозността на престъпленията, които е извършил. Трябваше да проуча миналото му по-задълбочено и съжалявам, че не го направих”, коментира тя.

Епстийн се самоуби в затвора, но преди това призна, че е снабдявал принц Андрю с непълнолетни проститутки.

Далаверите

Бившият крал на Испания Хуан Карлос бе принуден да напусне страната, която някога управляваше, заради разследвания, свързани с богатството му. Той абдикира от трона в полза на сина си Фелипе през 2014 г., след като на бял свят излязоха данни за данъчни престъпления и подкуп от 100 милиона долара от Саудитска Арабия при строителството на високоскоростна жп линия, 76 милиона от които кралят щедро подари на любовницата си.

Кралските далавери не са типични само за Испания. Кралят на Холандия Вилем-Александър и кралица Максима предизвикаха сериозен скандал с решението си да използват правителствен самолет за полет до частна гръцка вила. Посещението нямаше нищо общо с протоколните задължения на кралското семейство, а по време на пътешествието холандците имаха забрана да напускат домовете си заради пандемията от коронавирус. Гневът на поданиците принуди кралят и кралицата да прекъснат почивката си и да се върнат с подвити опашки у дома.

Любовниците

Пандемията и отложените пътувания не спряха пожара на изневерите и извънбрачните връзки, които са част от всекидневието и на кралските фамилии. През юли 2019 г. Синенат Вонгваджирапакди, дългогодишната любовница на краля на Тайланд Ваджиралонгкорн, беше издигната до високопоставената позиция „кралска съпруга“ два месеца след като кралят се ожени за четвъртата си жена. Назначението беше дадено „с надеждата за облекчаване на проблем, който би могъл да засегне монархията“, което означава, че кралят се надявал, като й даде тази титла, тя тихо да приеме определянето си за господарка и да не предизвика сплетни. Не се получи. Два месеца по-късно тя изпадна в немилост и кралят демонстративно отнема титлата й заради „неправилно поведение и нелоялност към монарха“.

51 години бяха нужни на белгийския крал, за да признае свое извънбрачно дете. Докато работел върху биографията на белгийската кралица Паола, през 1999 г. писателят Марио Данелс разбира, че тогавашният крал Алберт II има извънбрачна дъщеря от афера, продължила цели 18 години. Истината лъсва през 2020 г., след като ДНК тестове доказват, че бившият монарх е баща на художничката Делфин Боел.

Харемът

Принцът на Бруней Джефри Болкиах, брат на султана на Бруней Хасанал Болкиах, е може би един от най-скандалните световни кралски особи. Той демонстрира несметните си богатства по пищен и дразнещ начин - яхти за милиони долари, изработени по поръчка луксозни коли, еротични статуи в реален размер на него и годеницата му. През 1997 г. бившата Мис САЩ Шанън Маркетич обвини принц Джефри и султана, че са отвлекли нея и много други момичета в Бруней с цел да станат част от харем, като са използвали фалшив претекст. Обвиненията бяха потулени с компенсации за десетки милиони долари. През 2000 г. Джефри Хасанал бе осъден за присвояване на 14,8 милиона долара от Инвестиционната агенция на Бруней. В разгара на разследването Джефри се съгласи да предаде активи, включително над 2000 коли, 600 имота, 100 картини и девет самолета.

Тежък удар по репутацията си понесе и шведският крал Густав. Привидно той е един от най-възпитаните и галантни аристократи, но журналистическо разследване разкри тъмната му страна. Густав бе заснет да вилнее необуздано в долнопробни стриптийз клубове. Години наред тайните служби на Швеция са покривали оргиите.

Проклятие

Парите и имотите никога не са били проблем за монархия като Монако, но тук има легенда за древно проклятие. Според легендата фамилията Грималди била прокълната преди 700 години да се къпе в пари, но никога да не се радва на истинско щастие. Въпреки че семейството идва на власт през XIII век, едва през 1956 г., когато принц Рение III се жени за американската актриса Грейс Кели, светът забелязва малката монархия. Принцеса Грейс умира през 1982 г. след автомобилна катастрофа. Най-голямото дете на Рение и Грейс - Каролина, губи съпруга си при инцидент с моторна лодка през 1990 г. Вторият мъж на Каролина - Ернст е арестуван да шофира пиян в Австрийските Алпи. Той е осъден условно на 10 месеца затвор. Принцеса Стефани се забърка в многобройни краткотрайни връзки с най-различни мъже. Тя роди дете от бодигарда си и така и не успя да намери стабилен съпруг. Престолонаследникът Албер стана баща на две извънбрачни деца, преди да се ожени за южноафриканската плувкиня Шарлийн Уитсток през 2011 г. Упорити слухове свързваха Албер с множество афери и поредна бременна любовница в навечерието на сватбата. Дворецът яростно отричаше, въпреки че журналисти се добраха до резервация за еднопосочен билет до Южна Африка на името на Шарлийн. Брачната церемония все пак се състоя, но репортери издебнаха и заснеха как принцесата плаче в почивките.

Сексуалните прегрешения не са проблем в Саудитска Арабия, но американското разузнаване установи, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е одобрил убийството на саудитския журналист в изгнание Джамал Кашоги през 2018 г. За да замаже скандала, Саудитска Арабия купи американски оръжия за стотици милиарди долари.