0

К расимира Манчева е икономист по образование, родена е в София.

След 30 години работа за големи компании, тя изоставя строгата корпоративна среда и намира щастието сред дъхава билкова градина, която сътворила със собствените си ръце в полите на Стара планина.

Красимира Манчева е икономист по образование, родена е в София.

След 30 години работа за големи компании, тя изоставя строгата корпоративна среда и намира щастието сред дъхава билкова градина, която сътворила със собствените си ръце в полите на Стара планина.

Стопанството й се намира в землището на село Доброславци и се простира на площ от 6 декара.

Отглежда повече от 20 вида билки – лавандула, мащерка, мурсалски чай, мента, риган, котешка стъпка, безсмъртниче и др. Отделно от това гледа касис, малини, ягоди, както и зеленчуци – краставици, домати, чушки, бакла, моркови, зелен фасул.

Природата я е грабнала още от дете. Като повечето деца и тя прекарвала лятото при баба и дядо. Години наред работела в офиси, но знаела, че един ден ще се върне на село. „И този момент дойде. Просто се върнах. Вече живея в къща тук, на село. Купих едно място, което превърнах в билкова градина“.

Щастлива

Казва за себе си, че сега определено е по-щастлива. „По-спокойна съм. Определено съм по-добра. И може би по-осъзната“, споделя Красимира.

Захванала се с билковата си градина преди шест години. Доскоро имала друга работа, но от около година изцяло се отдала на стопанството си и сега крои планове за бъдещето.

В началото градината й била малка, постепенно надграждала и добавяла нови растения. Има и няколко кокошки, които отглежда за собствени нужди.

Казва, че гледа градината си по „бабешки начин“. „Това, което съм гледала от моите баби, дядовци, родители, това прилагам на практика. Пръскам растенията с бордолезов разтвор, когато има някакъв проблем. А наторяването е само и единствено с животинска оборска тор“, казва Красимира.

Без химия

Старае се да използва минимум химия. Но признава, че когато едно растение е болно, то трябва да се лекува.

„Това е също като при хората. Не можем да очакваме един човек, който се е разболял, че ще се излекува от само себе си. Оставяйки растенията болни, те заразяват и останалите. И от една такава градина не можем да очакваме никаква реколта. Друг е въпросът как торим, как пръскаме, с какви химикали. За мен оптималния вариант е, ако има химия, тя да е възможно най-щадящата. На пазара вече има препарати, които са допускани и за био земеделието. Така че хората, които искаме да се хранят с чиста храна, могат да ползват тези препарати. Отделно от това различните видове билки способстват за направата на извлеци, с които би могло да бъде пръскано“, обяснява Красимира.

Настойка

Самата тя използва в стопанството си за третиране на зеленчуците настойка от коприва и отвара от пелин.

Копривата се използва за листно подхранване, както и срещу болести като фитофтора, спасява и от мана. Отварата от пелин пази зеленчуците от неприятели.

„Използвам десетлитрова туба, пълня до половината със свежа коприва, доливам с вода и оставям една седмица да престои. „Ароматът“, който се разнася, е меко казано неприятен. Но пък действието е стопроцентово“, споделя опита си Красимира. С пелина действа по абсолютно същия начин. Когато забележи, че има вредители, пръска с настойката щадящо. Третира се сутрин и вечер, защото времето трябва да е по-хладно. Не бива растението в най-големите жеги да бъде пръскано.

Плевене

Билките пък изискват още по-малко грижи. Единственото, което прави за тях е, да ги плеви и то ръчно. „Оттам нататък аз съм се постарала да им създам условия, близки до природните. Както знаете, за природата няма кой да се грижи. Там няма и кой плевелите да отстрани. Така че моите билки растат така, както растат в дивата природа“, обяснява стопанката.

Въпреки това климатичните аномалии се отразили и на нейната градина. Заради хладната пролет растенията трудно тръгнали, трудно се събудили. Имало период, в който не се наблюдавал абсолютно никакъв растеж и те били в застой. Рязкото затопляне обаче също им създало стрес. И отделно от всичко това след дъждовете по листата се появили петна. Красимира допуска, че това било причинено от киселинен дъжд. Всичко обаче се разминало с малки поражения. Красимира е убедена, че това се дължи на природния начин, по който тя отглежда растенията си. „Моите растения са доста устойчиви, защото не са третирани, не са торени, не са пръскани. И това нещо засилва устойчивостта им към различни неблагоприятни условия. Имаше поражения, но не бяха толкова много“, споделя тя.

Ехинацея хит в пандемията


В пандемията хората търсят все повече билки. Търсят начини да подпомогнат основното лечение. Но има и такива, които използват само и единствено билките, казва Красимира.

Заради заплахата от коронавируса се търсят най-вече билки, които действат като имуностимуланти. Много купувана е била ехинацеята. Прави обаче впечатление, че напоследък хората наблягат на лековити треви, които действат успокоително, като маточината.

„При мен са идвали хора да си купуват маточина при стрес, породен от работата или от притесненията, че могат да останат без работа“, споделя Красимира. Мащерката също е доста търсена билка. Тя е и много позната за българина и е с широк спектър на действие. Като цяло за дихателните пътища е много подходяща. Много търсен е и мурсалският чай, който по думите на Красимира, е вълшебна билка.
Тя продава основно на приятели, познати. Зеленчуците са основно за консумация в семейството, но ако останат количества, ги продава.