0

Н ов странен материал се появи на плажовете на Хавайските острови, който шокира учените, наричат го пластмасов камък, но той не е съвсем точно това.

На местния плаж Камило, известен вече като Пластмасовия плаж поради зашеметяващото натрупване на боклук, особена геоложка аномалия привлече вниманието на учени от цял свят. Патриша Коркоран, геолог от Западния университет, пътува до това осеяно с полимерни боклуци крайбрежие не за да изучава пясък или замърсяването като цяло, а въпросния странен материал, който възниква от сливането на пластмасови отпадъци и естествени природни елементи.

Път

Но нека обясним първо за пътешествието на пластмасите до този район.

Плажът Камило се намира в най-източния край на Хавайските острови. Тревистите зелени хълмове се спускат към пясъка, а тъмните вулканични скали са създали причудливи форми. Това може да бъде идеалното място за следобедна почивка сред шума на разбиващите се вълни.

Но малко хора прекарват времето си, правейки слънчеви бани точно тук.

Тези, които посещават плажа Камило, са най-вече учени, екоактивисти и доброволци. Те прекарват времето си в почистване на някои от 8-те милиона тона пластмаса в света, които всяка година попадат в океаните и след това на плажове като Камило.

Течения

Плажът Камило, който се превежда от хавайски като „извиващи се или въртящи се течения“, е по-често известен като „пластмасов плаж“. Това е едно от най-мръсните места в света.

Активисти например успяха да съберат близо 8 тона боклук само в рамките на един уикенд на плажа Камило.

Преди векове местните хавайци са събирали гигантски трупи на вечнозелени дървета, които са се спускали от тихоокеанския северозапад на САЩ и са попадали на бреговете на Камило Бийч, използвайки трупите за изграждане на канута.

Днес вместо да събира дървета, водорасли или други естествени материали, плажът Камило е като сметище за световните пластмасови отпадъци. Боклукът от Япония, Русия, САЩ и други страни намира своя път до бреговата линия Кау на Големия остров на Хаваите и най-южния край на САЩ, където се намира плажът Камило. Над 90% от този боклук са пластмаса.

Въртоп

„Този пластмасов пясък идва от целия Тихоокеански ръб, завихряйки се във въртоп, който в крайна сметка го отвежда до тези брегове. Това е мястото, където хавайците идват, за да намерят тела на хора, изгубени в морето. Днес този плаж е мястото, където можем да видим докъде сме го докарали със замърсяването.

Пластмасата на плажа Камило е проблем от десетилетия.

Хавайският архипелаг действа като сито, събирайки отломки, които плуват около Тихия океан и ги натрупват по бреговете. След като пластмасата навлезе в океана, ултравиолетовите лъчи я разграждат на все по-малки микрочастици. Това създава блатиста супа от пластмасови отпадъци, които могат да се събират в огромни мащаби като Голямото тихоокеанско сметище. Пластмасата може да отнеме стотици до хиляди години, за да се разгради напълно. 

Материал

И ето стигаме до откритието. Това, което Коркоран открива, е в разрез с конвенционалната класификация: ново вещество или по-скоро вид композитен материал, образувано, когато пластмасата се разтопи в плажни пожари, смесвайки се с утайка и втвърдявайки се в отделна, подобна на скала маса. През 2014 г. тя измисля термина "пластигломерати", за да опише тези енигматични агрегати, подчертавайки техния състав като смесица от пластмаса и традиционни геоложки материали.

От първоначалното им откритие пластигломератите са се появили на повече от дузина места по света, предизвиквайки някакъв вид очарование сред любопитните и дебат сред геолозите. Въпреки това на фона на интригата консенсусът убягва на научната общност по отношение на номенклатурата и класификацията на тези особени образувания.

Определянето на пластигломератите от Коркоран е получило известно признание сред геолозите, но има много алтернативни имена. От plasticrust до plastistone и anthropoquinas, речникът около тези образувания остава разнообразен и оспорван. Отвъд простата семиотика основният въпрос дали пластигломерите се квалифицират като истински скали остава спорна тема.

Предизвиквайки традиционните разбирания за скалните образувания, геологът Ян Заласевич твърди, че предположението, че скалите са изключително стари и твърди, е погрешно. Правейки паралели с продължаващия дебат около обявяването на нова геоложка епоха, Заласевич се застъпва за преоценка на разбирането на геоложките феномени в контекста на човешкото въздействие върху планетата. Докато учените се борят със сортирането на тези открития и техните последици за разбирането на геоложките процеси на Земята, дебатът подчертава развиващата се връзка между човешката дейност и естествения свят.

А пък скептици отиват още по-натам и казват, че ако наистина в древността е имало извънземни астронавти, кацнали на Хаваите, каквито теории се развиват, и днес попаднат пак на островите и най-вече на пластмасовия плаж, то едва ли биха познали планетата ни.