0

П о-слаба е реколтата от сини сливи в област Кюстендил, посочват от Института по земеделие в областния град.

Основната причина са сушата и високите температури през последните месеци в региона. На места реколтата е добра, но на други плодове почти няма, което е и причината за по-нисък среден добив. „Картината при сливите през тази година е твърде разнородна. В едни селища има прекалено много сливови плодове, а в други райони няма нито един завръз. Подобно е положението и в цялата страна“, коментира заместник-директорът на Института по земеделие, Димитър Сотиров.

По-слаба е реколтата от сини сливи в област Кюстендил, посочват от Института по земеделие в областния град.

Основната причина са сушата и високите температури през последните месеци в региона. На места реколтата е добра, но на други плодове почти няма, което е и причината за по-нисък среден добив. „Картината при сливите през тази година е твърде разнородна. В едни селища има прекалено много сливови плодове, а в други райони няма нито един завръз. Подобно е положението и в цялата страна“, коментира заместник-директорът на Института по земеделие, Димитър Сотиров.

Добив


По негови думи това се дължи на неблагоприятните условия на опрашването и горещото време, което предизвика изхвърляне на голяма част от завръза. Очакванията са добивът от сини сливи в Кюстендилско да бъде 500 кг от декар, което е с близо 200 кг по-малко в сравнение с миналата година. Изкупните цени пък се запазват както и през предходната година, въпреки по-слабата реколта – между 40 и 50 ст. за кг.

„Тази година средният добив ще бъде по-нисък поради факта, че много от овощните градини със сливи са празни. Изкупната цена по фабриките е около 40-45 стотинки. Тези, които купуват сини сливи за ракия достига до 50 ст. за кг.“, каза още Сотиров.

Активното бране на плодовете започна в края на месец август, като основно продукцията се изкупува по фабрики, изключително малка част от плодовете отиват за прясна консумация, където цената е по-приемлива за производителите. По данни от Института на земеделие в Кюстендил, основно сливовата реколта отива за преработка, тъй като при някои от сортовете се стига до гниене на плодовете. „При нас сливите отиват основно за преработка или за ракия. В област Кюстендил, например, има няколко сушилни, които изкупуват плодовете. Именно поради тази причина, по-голямата част от плодовете се взимат от фабриките в региона“, обясни още Сотиров. Очакванията са заради по-слабата реколта кампанията по прибирането на плодовете да приключи по рано, а именно към края на месец септември.


Отказват се


Според овощари пък все по-малко примамливо е отглеждането на овощни градини със сливи именно поради ниските изкупни цени. „Аз лично отглеждах до миналата година сливи. Отказах се, защото цените са обидно ниски, а трудът, препаратите и работната ръка остават неоправдани. Не може целогодишно да се грижиш за овошките и накрая като продадеш продукцията си да си на загуба, просто се губи смисъла“, обяснява Георги, който от тази година е отдал сливовата си градина под наем. Той е категоричен, че след време заради ниските изкупни цени същата съдба ще последва и черешовите масиви в Кюстендилско, които са най-силно застъпени като овошки към този момент.

Добив


По негови думи това се дължи на неблагоприятните условия на опрашването и горещото време, което предизвика изхвърляне на голяма част от завръза. Очакванията са добивът от сини сливи в Кюстендилско да бъде 500 кг от декар, което е с близо 200 кг по-малко в сравнение с миналата година. Изкупните цени пък се запазват както и през предходната година, въпреки по-слабата реколта – между 40 и 50 ст. за кг.

„Тази година средният добив ще бъде по-нисък поради факта, че много от овощните градини със сливи са празни. Изкупната цена по фабриките е около 40-45 стотинки. Тези, които купуват сини сливи за ракия достига до 50 ст. за кг.“, каза още Сотиров.

Активното бране на плодовете започна в края на месец август, като основно продукцията се изкупува по фабрики, изключително малка част от плодовете отиват за прясна консумация, където цената е по-приемлива за производителите. По данни от Института на земеделие в Кюстендил, основно сливовата реколта отива за преработка, тъй като при някои от сортовете се стига до гниене на плодовете. „При нас сливите отиват основно за преработка или за ракия. В област Кюстендил, например, има няколко сушилни, които изкупуват плодовете. Именно поради тази причина, по-голямата част от плодовете се взимат от фабриките в региона“, обясни още Сотиров. Очакванията са заради по-слабата реколта кампанията по прибирането на плодовете да приключи по рано, а именно към края на месец септември.


Отказват се


Според овощари пък все по-малко примамливо е отглеждането на овощни градини със сливи именно поради ниските изкупни цени. „Аз лично отглеждах до миналата година сливи. Отказах се, защото цените са обидно ниски, а трудът, препаратите и работната ръка остават неоправдани. Не може целогодишно да се грижиш за овошките и накрая като продадеш продукцията си да си на загуба, просто се губи смисъла“, обяснява Георги, който от тази година е отдал сливовата си градина под наем. Той е категоричен, че след време заради ниските изкупни цени същата съдба ще последва и черешовите масиви в Кюстендилско, които са най-силно застъпени като овошки към този момент.