0

О чаква се добра година за пшеницата и царевицата, ако производителите имат добри добиви.

Очаква се добра година за пшеницата и царевицата, ако производителите имат добри добиви.

Това коментираха пред „Телеграф” анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Добре е стопаните да гледат също така нишовите култури – било етерично-маслени или билкови.


Освен от цената, крайният резултат зависи и от това дали отделният фермер ще постигне обем и ще намери купувач на стоката, посочват анализаторите.
Хубаво е земеделците да правят иновации, но е добре да се придържат и към нещата, които познават и да планират за по-дълъг период от време. Това важи особено за зеленчуците, където в отделни години при някои култури имаше бум заради субсидиите. Такъв подход трябва да се избягва, посочват анализаторите.
Печеливша
Друга култура, която се очертава като печеливша, е слънчогледът. Според последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите цената му отчита съществено увеличение на годишна база – с цели 25,8 на сто. Към 12 февруари средните изкупни цени на слънчогледа достигат 703 лева за тон без ДДС. Година по-рано те са били 559 лева/т.
При царевицата изменението на годишна база е плюс 0,4%. При пшеницата има намаление на цените с 6-7% в зависимост от това дали е фуражна или хлебна. Но най-много са потънали цените на ечемика – с 15,5% за година.
Площи
По прогнози на САРА засетите площи с пшеница възлизат на 1,22 млн.ха, близко до миналогодишните размери. Пшеницата се очертава като една от най-стабилните и икономически изгодни култури в последните 3-4 години, с ръст в добивите за последните 15 години с около 23%
Площта със засетия ечемик се оценява на 126 хил.ха, приблизително равно на миналогодишната площ. Средните добиви през последните години са се увеличили с около 18%.
Площта на засятата рапица по оценки на САРА е 175 хил.ха, 3% под миналогодишните засети площи. Макар рапицата да се отличава теоретично с едни от най-високите приходи на площ, рискът в отглеждането и колебанията в добивите ограничават нейното разрастване. Добивите за последните 15 години са се увеличили с около 45%, но вариациите могат да стигнат 30%.
За последните 2 месеца на 2019 г. е отчетено най-голямото увеличение на изкупните цени от началото на пазарната година. При хлебната пшеница ръстът е около 8%, докато при слънчогледа 11%. Достигнатата цена при слънчогледа за м. декември е най-високата от 2016 г. насам. Резкият скок при цените на всички зърнени и маслодайни стоки се дължи най-вече на надвисналите опасения за състоянието на тазгодишната реколта, особено в региона на Европа и Черноморския басейн.