0

 

Всеки втори човек споделя живота си с вируса на херпеса. Заразява се

още в най-ранно детство, обикновено без да разбере, и носи заразата цял живот. Няма лекарства, които да го убият и да изчистят организма.

„Розичката” от болезнени мехурчета „цъфва” на устните в най-неподходящ момент - преди обществена изява, изпит, презентация, абитуриентски  бал ... Събужда се от рязката промяна във времето, при простуда, болест, грип - при всяка ситуация, когато имунната защита отслабне и станем податливи на всякакви зарази.

„Различни стресови ситуации лесно активират херпес вируса. Той обичайно

 

„кротува“ в нервните ганглии,

 

но се „събужда” при всеки стрес. А стресовите фактори са най-разнообразни. Не случайно народът го е нарекъл стресница или стреснушка. Дори физиологични състояния, като месечния цикъл при жените може да го активират. И освен по устните, той може да се появи и по други части на лицето, дори в окото”, обяснява проф. Златко Кълвачев, началник Лаборатория по вирусология в УМБАЛ „Софиямед”.

Мястото, на което ще се появи, сърби, пари, боли понякога ден-два преди херпесът да се яви. Именно в този период всеки пробва някак да блокира изявата му. Използва „предписани” от приятели изпитани средства като мазане с паста за зъби и метолов спирт. Или пък пробват рецепти от народната медицина – мед, прополис, благ вазелин. Понякога те облекчават състоянието, защото омекотяват кожата, но не лекуват.

„Когато херпесът „избие”,

 

вирусът вече си е свърш

 

ил работата

 

- унищожил е клетките. Мазането с подобни препарати не влияе реално на вируса. Вирусът трябва да се атакува там, където се е заселил – в нервния ганглий, а това може да се осъществи само с лекарства, които стигат дотам” , съветва проф. Кълвачев.

За силната болка отново няма рецепта пенкилер.

„При силна болка хората могат да използват различни средства - обезболяващи таблетки, ментолов спирт, сухи компреси. Ефективността им обикновено зависи и от индивидуалната чувствителност към болката”, обяснява професорът.

Голяма част от хората, които предпочетат алтернативни методи, се доверяват на хомеопатията. „За повлияване на херпесната инфекция се използват не само различни хомеопатични препарати и схеми, а и методите за сугестия, хипноза и други нетрадиционни средства. Моето разбиране е, че когато справянето с неприятната и упорита херпесна инфекция е затруднено, човек може да опита всичко, което няма да му навреди”, съветва проф. Кълвачев.

 

 

Началник Лаборатория по вирусология в УМБАЛ „Софиямед”

проф. Златко Кълвачев

 

Лечението не убива вируса,

но спестява усложнения

 

- Проф. Кълвачев, твърди се, че 90 на сто от хората са заразени с този тип вирус, но само при някои хора той избива често, а при други въобще - не. Защо?

 

- Процентът на заразените с този вирус е висок, но не стига 90... След като веднъж човек се зарази, херпесът може да „избива” всеки месец и дори по няколко пъти в месеца. По-често обаче това се случва 1-2 пъти в годината. Има хора, които дори не знаят, че са заразени – откриват го случайно, когато се изследват по друг повод. Честотата на клиничната проява зависи от различни стресови фактори, които допринасят за активиране на вируса. Обикновено студените зимни месеци повлияват неблагоприятно поради по-честите настинки и понижения имунитет. Тогава и храната е с по-ниско съдържание на витамини. Въпросът кога как и къде точно ще се появи вирусът е по-сложен: в неактивния период той се намира в съответните нервни ганглии в областта на лицето или таза. Активираният вирус се придвижва по хода на засегнатия нерв. Въпрос и на случайност е дали ще се появи в една или друга област – за херпес тип 1 – по устната или в носа, а за херпес тип 2 – по гениталиите, бедрото или дори на гърба…

- Защо някои хора получават херпес на устата при всяка простуда и грип дори без да вдигнат висока температура?

- Защото простудата и грипът са сред факторите, които активират вируса, причиняващ херпес и на устните и на гениталиите. Не е задължително появата му да се съпровожда с повишаване на температурата. Обикновено това става при по-„затегнатите“ случаи, когато поразените участъци са по-големи или повече на брой.

- Лесно ли се заразяваме? И как става това най-често?

- Заразяването става при близък контакт. При лабиалния херпес това най-често се случва още в ранна възраст, когато някой с активен херпес на устата целуне дете по бузката. Заразяването с генитален херпес става в младежките години и е свързано с половата активност. И в двата случая клинично инфекцията може да се прояви след няколко дни или седмици, но обикновено това се случва след години. И затова е трудно да се каже кога и от кого точно се е заразил човек.

- Кога човек е най-заразен – когато херпесът е на път да избие, боли, сърби или – когато е във фаза на мехури и рана ...

- Най-заразен е периодът, когато се формират мехурчета и раничките по кожата или лигавицата. Тогава вирусът се излъчва в най-големи количества. Целувката в този момент е особено опасна…

- Казват, че херпесът е нелечим – щом вирусът веднъж влезе в организма, остава завинаги в клетките. Има ли начин да го „изчистим” от организма и подобна дейност дали няма да донесе повече вреда отколкото полза – имам предвид, ако се налага да се пият силни антивирусни лекарства?

- Така е - веднъж заразил клетката, вирусът остава там и за да се унищожи той, трябва да се унищожи самата клетка. Аз на шега понякога казвам, че този вирус умира след теб. Всъщност, лечението на инфекцията е насочено към бързото й овладяване, за да се избегнат усложненията. И ако противовирусните препарати се използват правилно, тя се проявява по-рядко - веднъж на няколко години. На пазара има достатъчно ефективни специфични противохерпесни медикаменти, които се използват по различни схеми в зависимост от конкретния случай.