0

Б ременната жена не бива са се придържа към бабиното правило „ям за двама”. Тя няма нужда от повече, а от по-качествена храна, богата на витамини, минерали, фибри, протеини, бавни въглехидрати и ненаситени мастни киселини.

В началото на бременността нуждите от енергия са завишени съвсем малко, докато от петия месец увеличете калоричността на дневното хранене с 300 калории. Увеличава се значително и необходимостта от витамини и минерали с 50-100 на сто. В менюто е препоръчително да присъства месото.

Много важно е храненето да е умерено. Порциите не бива да нарастват с обиколката на корема. Препоръчват се 4-5 малки порции на ден. Закуската и обяда да не се пропускат, но и да не се яде излишно за компания на съпруга.

В хранителния режим трябва да присъстват: фолиева киселина, желязо, йод, цинк и необходимите ненаситени мастни киселини. Калцият е важен за костната система. Набавя се чрез мляко, сирене, сардини и др. Желязото предотвратява развитието на анемия (ниско ниво на хемоглобина в кръвта). Необходимата дневна доза фолиева киселина за бременната жена е 400 мкг. Тя се съдържа в зелените и листни зеленчуци, бобовите растения, ядките, портокаловия сок и животинския черен дроб.

Диетолозите препоръчват бременните да ограничат или напълно да изключат от менюто си топлия бял хляб, сметаната, различните кремове, шоколадовите бонбони, сладкишите, тортите, кондензираното мляко, сладоледът, млечните шейкове, пълномасленото сирене, сметаната, пържените храни, тлъстите меса и сланината, консервите, силния чай и кафе, алкохолът и рафинираната захар.