0

Слънчевите лъчи са полезни за здравето, но те крият и рискове, ако не знаем колко време да се излагаме на тях. Факт е, че те ни зареждат с витамин Д, който организмът ни може да си набави само от тях. Необходими са ни само 15 минути на слънце дневно, за да получим им необходимата доза. Ако обаче се излагаме на тяхното действие безразсъдно, те могат да отключат сериозни кожни проблеми, дори изгарянията в детска възраст впоследствие да отключат рак на кожата.
Затова, когато тръгвате на плаж, не  забравяйте защитните кремове и лосиони, шапката с периферия и слънчевите очила. Дори да си мислите, че сте екипирани много добре и се криете под сянка,
лъчите пак ще ви намерят
 Изследване показва, че когато хората използват слънцезащитни кремове, се получава предоверяване. Причината се дължи на факта, че човек слага от крема, но не достатъчно, за да е добре защитен. Освен това, той не всякога избира подходящия за своята собствена кожа. Затова, преди да си купите слънцезащитна козметика, се консултирайте с кожен лекар или с магистър-фармацевт в аптеката. Не ползвайте крема на вашата приятелка, всяка кожа има нужда от различен тип защита. Специалистите съветват емулсиите да се нанасят обилно върху тялото  - около 2 с.л. масло или олио за едно намазване. Също така през определен интервал от време е добре да повтарят намазването, за да бъде добре защитена кожата ви по време на лятната почивка.


Когато купувате слънцезащитен продукт, задължително трябва да погледнете дали той е предназначен за предпазване и от двата вида UV лъчи  -А и В, тъй като част от кремовете защитават основно от UVB лъчи, въпреки че е доказано, че именно А лъчите са по-вредни за кожата и могат да доведат до рак. Любителите на солариумите пък трябва да знаят, че те работят с UVA лъчи, които са не само по-вредни за здравето, но водят и до
състаряване на кожата
и до появата на бръчки.
Разликата във факторите на слънцезащитните кремове е много малка. При фактор 15 се спират 93% от ултравиолетовите лъчи B (UVB лъчите), a при кремовете с фактор 50 UVB лъчите се блокират 98%., т.е разликата е от 5-6 на сто.
Когато сме на море, трябва да имам предвид, че чувствителността на кожата към слънцето се увеличава след употребата на някои медикаменти.
Съществуват лекарства, които предразполагат кожата към по-лесно изгаряне и към хиперпигментации. Такива са някои видове антибиотици. Затова когато един човек отива на плаж, не бива да ги приема. Друга грешка е пиенето на противозачатъчни. При приемането им и при излагането на слънце се появяват петна, подобни на тези, които се получават при бременност.  Децата не бива да бъдат излагани на слънце след 11,00 ч., като задължително трябва да имат по себе си слънцезащитен крем. Едно слънчево изгаряне в детска възраст увеличава риска от развитие на карцином на кожата след време.

Моркови и пъпеш правят тена златен

Морковите, броколите и пъпешите помагат да се сдобием със здравословен тен. Червените и жълтите пигменти от ярко оцветените плодове и зеленчуци придават на кожата златист нюанс, докато от слънцето тя покафенява.
Американски учени, които са установили този факт, препоръчват пет порции от тези зеленчуци и плод, за да придобие кожата по-хубав и здрав вид от слънчевите бани. До този извод те са стигнали, след като 60 доброволци трябвало да оценяват по привлекателност лица с тен от органични пигменти, съдържащи се в плодовете и зеленчуците, и от меланиново оцветяване, дължащо се на слънцето. Повече от 3/4 от тях казали, че сияещата от плодове и зеленчуци кожа е много по-красива от почернялото от слънце лице. Освен това в плодовете и зеленчуците се съдържат и антиоксиданти, които поддържат кожата млада, докато слънцето я състарява преждевременно. Междувременно с най-високо съдържание на каротеноиди, които всъщност са естествените пигменти за кожата, са още сладките картофи, доматеният сок, тиквата и спанакът.

Блондинките на плаж максимум до 50 000 часа

Колкото и слънчевите лъчи да са полезни, човешката кожа има определен лимит за директно слънчево облъчване. По-тъмните типове могат да престоят и по-продължително време под палещите лъчи, като рискът да развият рак на кожата в резултат от изгаряния или да отключат витилиго е по-малък от този за светлите хора.  
В най-неблагоприятна позиция са блондинките и червенокосите. Техният  капацитет е около 50 000 часа плаж за цял живот. Лимитът за хората с по-тъмна коса и по-мургава кожа е максимум 180 000 часа. Кестенявите пък имат 100 000 часа през целия си живот.
Рискът от развитие на рак на кожата се появява, когато хората безразсъдно се излагат на слънчевите лъчи или се пекат в солариума без мярка.
Независимо от ползите прякото излагане за продължително време на слънце може да доведе и до слънчеви алергии. Често пъти те са в резултат на неподходящо избрана плажна козметика и жаркото слънце. През август се увеличава рискът от алергии и заради цъфтежа на водораслите. Ако хората вече са били потърпевши от някои тип подобно неразположение и отново отиват при същите условия, е най-добре да приемат антихистаминови препарати няколко дни преди да посетят плажа и морето. Така ще се радват на прекрасна почивка, която няма да бъде провалена от неприятна алергия.
Най-добрият вариант е, ако човек има някакъв кожен проблем, дори да няма, а само една – две бенки, да отиде на кожен лекар преди морето. Тези образувания могат да се окажат спящи ракови клетки, които не бива да се излагат на слънчевите лъчи, а да се лекуват.