0

М ай, юни и юли са месеците с най-много бури, с мълнии и светкавици. Това е и времето, в което жертвите им са най-много. За миналата година по това време у нас мълнии са ударили пет човека, а щетите на жилища и електроуреди са близо 200.

Независимо, че вероятността мълния да порази човек в града е 1:5800, според изчисления на учени от Масачузетския технологичен институт, тя нараства значително, когато сме на открито в полето, в гората или на пътя като пешеходци. Ако обаче човекът на открито е и мъж, вероятността да бъде поразен на място е 86 на сто, докато за жените тя е 45 процента.

Американските учени смятат, че причината за фаталната любов

на атмосферното електричество към силния пол е тестостеронът.

Проф. Едуард Базелян от московския институт „Кржижановски” също твърди, че мълниите обичат силния пол. И е прав – според статистически данни на асоциацията „Интернационал на преживелите удари от мълния” 86% от жертвите на атмосферното електричество са мъже. И според него причината е в хормона.

По необясними засега причини с всяка изминала година попаденията на природните електрични разряди в Нomo sapiens се увеличават, макар че общият им брой в световен мащаб за едно денонощие е неизменен - около 76 000.

Мълнията не удря два пъти на едно и също място – това народно поверие абсолютно не отговаря на действителността. Досега поне десетина пъти атмосферните разряди са се стоварвали върху къщата на Зекир Чолаков от Доспатското село Црънча. Когато обаче те паднат върху човек, е фатално. В някои случаи променят съдбата му. Чехът Ян Гловачек си

връща потентността след удар от мълния обонянието на англичанката Соня Лейн се изостря така, че тя надушва от километри дори съвсем слаби миризми. След контакта си с атмосферното електричество полякинята Данута Кремпа става виртуоз на пианото, а сънародникът й Павел Ламборски се превръща в математически гений. Няма обаче гаранция, че ако ни порази и нас, ще се превърнем в гении. Затова има няколко основни правила, за избегнем мълниите.

Ако сме на път в автомобила и ни застигне гръмотевичан буря, не бива да напускаме колата. В нея сте абсолютно защитени, защото в нея сме

като в клетката на Фарадей

- токът тече по каросерията и отива в земята. Най-много да изпепели гумите, съветва климатологът проф. Георги Рачев.

Ако сме в планината, трябва да изключим телефона, да извадим батерията и да я сложим възможно най-дълбоко в раницата, а след това да се клекне ниско на земята. Всякакви метални предмети трябва да се оставят поне на 20-30 метра, за да не привлекат мълниите. Най-опасни са онези 15 минути, когато бурята е над вас.

Когато тя е на километри, шансът да ви удари е едно на един милиард, тоест колкото да ви удари по главата някой метеорит, казва още проф. Рачев. След като бурята отмине, човек трябва да се насочи към по-ниската част на планината и съответно към най-близката хижа. Понякога това отнема часове. Ако сте насред язовира или морето при задаване на буря, трябва по най-бързия начин да се отдалечите от водния басейн. Много е важно, ако сте на риболов, бързо да се отървете от въдиците. Особено изправените въдици са чудесно средство за осъществяване на контакт на светкавицата със земята. В никакъв случай не изпадайте в паника и не се крийте под дърветата, опасни са дори високите храсти.