0

Постът преди Великден е отлично средство за преборване на пролетната умора. По време на 40-е дни, в които се консумира само храна от растителен произход, се приемат много витамини, пектин, фибри и минерали, които са истинска енергийна, но полезна бомба, казва водещият специалист по диететика и хранене проф. Донка Байкова. По време на поста организмът се очиства от отровите и шлаките, като леката растителна храна, но богата на влакнини подпомага изхвърлянето на токсините.

Някои хора обаче, от една страна започват да спазват християнската традиция, но от друга, неправилно, като изключват хляба, варивата и зърнените храни, за да не напълнеят.

Тази практика е много погрешна – може да доведе до недохранване,

до отпадане и внезапно завиване на свят и припадък. За да не се случват такива неблагополучия, проф. Байкова съветва по време на Светата Четиридесетница, както Църквата нарича Великденските пости, да се спазват няколко основни правила. Първото от тях е, човек да каже на своя личен лекар, че има намерение да пости. Ако докторът прецени, че някое хронично заболяване може да се обостри, да не го предприема.

Църквата ни е либерална, няма свещеник, който да настоява вярващият да пости строго, ако е с язва, гастрит, диабет или друго заболяване, ако става въпрос за бременна жена, кърмачка или малко дете, казва специалистът. Затова и практиката на православието е преди пост да се изисква благословение от духовника, което означава човек да сподели с него здравословните си проблеми, ако е пропуснал да му го каже, допълни тя.

По време на пост алкохолът да се избягва, особено спиртните напитки макар за тях каноните на Църквата да не казват нищо. Причината е, че в този период хората приемат по-малко мазнини, а точно те подпомагат разграждането на алкохола.

През зимния период консумацията на пресни плодове и зеленчуци е намалена. С настъпването на пролетта се появява пресният спанак, коприва, лапад. Плодовете поевтиняват. От тях можем да си набавим така необходимите ни витамини и желязо. Затова, дори да имаме буркани с туршия в мазето, не бива да наблягаме на тях, за да ги свършим по време на поста, а да купим нещо зелено от пазара. В комбинация с ориз, киноа, елда или друга зърнена култура можем да приготвим не само вкусно и питателно, но и богато на минерали ястие.

Всеки ден да се пият не по-малко от два литва течности, предимно вода, като се приема по една чаша на всеки пет часа, съветва проф. Донка Байкова. Така допълнително се подобрява обмяната на веществата, а изхвърлянето на токсини става по-лесно, пояснява тя.

 

Грах и боб ни зареждат с калий

Калият от „забранените” преди Великден млякото и млечните продукти може да бъде набавен от семената. Затова се препоръчва пълнозърнестият пред белия хляб, а също така боб, грах, нахут и леща. За да си набавим пълноценен белтък по време на пост, трябва поне веднъж дневно да комбинираме бобова и зърнена храна, например яхния от фасул с филия пълнозърнест хляб, който е богат на метионин, подпомагащ храносмилателната система.

Дефицитът на витамин B12, съдържащ се предимно в животинските храни, можем да си набавим от соята, някои видове гъби и годжи-берито, както и от рибата. Тя е разрешена на Благовещение, на Цветница и в неделните дни.

Самата растителна храна е богата на сяра, която подпомага производството

чернодробен паренхим глутатион, изключително силен антиоксидант.

Тя се съдържа в кръстоцветните зеленчуци - зеле, броколи, карфиол, китайско и брюкселско зеле, както и в лука, праза и чесъна. Честата им консумация намалява риска от стеноза (затлъстяване на черния дроб).

Гъбите също не са за пренебрегване, тъй като са източник на над 300 полезни вещества, казва специалистът по диететика и хранене.