0

С лед коледно новогодишните софри и именните дни, с които изобилства януари, организмът буквално е задръстен от токсини. Отровите са както от прекомерната употреба на месо, така и от системното пиене на немалки количества алкохол, предупреждават токсиколози.

Мнозина след тези кулинарни натоварвания предприемат диети, но в повечето случаи те не дават резултат. Неуспехът се дължи на факта, че повечето хора не се съобразяват с няколко основни правила.

За да се постигне резултат, най-напред човек трябва да реши дали ще прави диета или разтоварващ режим. Докато при някои диети се позволява разнообразие в дневното меню, при разтоварващият режим продуктите са еднообразни и предимно от растително-млечен произход.

Втората стъпка е разтоварващите дни да се планират правилно – те никога не бива да бъдат започвани, когато предстоят празници. За да бъдат резултатни, необходимо е да се избере подходящ период, в който човек не е подложен на психическо натоварване и дори стрес, както и да не извършва физическа работа. Независимо, че натоварванията трябва да са в разумни граници, това не означава обездвижване.

Третата стъпка е категорично отказване от алкохола и безалкохолните напитки. Кафето и чаят да се пият без захар. Допустим е подсладител и мед, но в умерени количества.

Водата е задължителен атрибут към всяка диета или режим – количеството е не по-малкото от 2 литра на ден. Тя помага за извеждане на отровите от организма.

Като най-ефикасен за очистване на организма от празничните „отрови“, диетолозите препоръчват плодово-чаеният режим. Той може да се провежда от два до четири дни. Дневното количество плодове е 400 – 800 г, но ако човек се чувства гладен, може да го увеличи. Банани не се препоръчват, тъй като съдържат висок процент нишесте. Всички останали могат да се консумират в съчетание тип плодова салата, но без сметана, както и поотделно. Допуска се и консумацията на сухи плодове, но накиснати за поне четвърт час във вода. За да не изчезне сладостта им, се прибавя лъжичка пчелен мед. Преди консумацията водата се излива.

Чаят може да бъде както черен и зелен, така и билков. Кафе се допуска до 3 малки чаши дневно.

 

 

Плодово чаеният режим обаче не се препоръчва за дамите в менопауза или предменопауза, както и на тези, които страдат от остеопороза и кости заболявания. За тях калцият е необходим елемент, от който не бива да се лишават заради здравината на своите кости. За тях се препоръчва режим на млечна основа. Като цяло, той е изграден върху плодово чаеният, но се включват нископроцентни мляко, извара и сирене.

Независимо от избрания режим, сдъвкването на храната е от голямо значение.

Освен това, тези, които са с проблемна жлъчка е добре да пият билков чай, подпомагащ работата на този орган, тъй като след прекомерната употреба на мазни и тежки храни той забавя работата си.