0

Т радиционно празниците са дългоочакваното време за почивка, но често пъти заради приготовленията, срещите с роднини и приятели те се превръщат в кошмар, породен от надпреварата с времето. Нерядко резултатът е следпразнични неврози и депресии.

Като се изключат двата работни дни между Коледа и Нова година, се получават девет почивни дни. За тези, които са си взели отпуска, те са дори повече. Връщането на работа е нещо твърде мъчително и потискащо както и самите празници, които изморяват с посещенията на и от посещенията на роднини, размяната на подаръци и казването на тривиални пожелания. Всеки може да се избави от шаблонното протичане на празниците и неизбежната депресия и умора от тях, ако успее да се пребори със стереотипите.

Много роднини искат да се срещнете по празниците, което е невъзможно. Ако не сте успели да ги посетите Рождество Христово, те ще настояват да се видите по Нова година. Пределно ясно е, че за няколко дни не можете да обходите цялата рода, затова се научете да отказвате любезно, но категорично. За да компенсирате отсъствието си от поредната роднинска сбирка по Нова година, която ще ви натовари с изслушването на чужди проблеми и ще прибави тон в депресията ви, откажете посещението, като ползвате интернет – поща, месинджър, вайбър или просто есемес съобщение, за да им честитите Нова година. Така ще демонстрирате лична ангажираност, ще пожелаете, каквото е необходимо, но ще успеете успешно да се дистанцирате от поредното неизбежно и обременяващо посещение и да си спестите психозата, която могат да ви докарат.

В празничните новогодишни дни посветете времето си за най-близките и си кажете, че това са хората, които заслужават, а останалите могат да почакат. Така няма да се чувствате подтиснати, че не сте обърнали внимание на всички.

За много домакини празниците се равняват на заточение в кухнята.

Заложете на бързите, но вкусни ястия. Така няма да съжалявате, че сте изгубили време и да сте подтиснато след Нова година.

По празниците недоспиването е обичайно. Резултатите са не само сънливост, но и заядливост, ниска работоспособност и изнервяне. Затова, не правете компромиси със съня. Една от основните причини за празнична депресия е преумората, пряк резултат от недоспиването в резултат на суетнята в кухнята. За да не се стига до там, разпределете задълженията с останалите членове на семейството.

Не всички хора успяват да се преборят с ангажиментите, което води до нервност, потиснатост, честа смяна на настроенията.

Има обаче няколко трика, които ще ви помогнат да я преодолеете по-лесно след празниците.

След Коледно-Новогодишните празници депресиите и апатията са обичайните състояния, в които изпадат мнозина. Стресовото състояние се дължи не само на суетнята по коледно-новогодишните празници, но и защото през декември и януари денят е кратък и се стъмва рано. Това означава, че организмът приема по-малки количества витамин D, който освен всички останали ползи е отговорен за синтезирането на ендорфин - хормонът на щастието.

В резултат на слабата светлина спада и производство на серотонин – хормон, който отговаря за емоциите. Падне ли нивото му, концентрацията страда, а умората и общата отпадналост се увеличават. Затова и най-тежките депресии са през януари и първата половина на февруари. Тези състояния могат да се компенсират с по-интензивното занимание във фитнес залата или в залата за танци. През зимните месеци в кръвта се отделя мощно хормонът на стреса, който повишава и тревожността. Тя може да бъде елиминиран с положителни емоции, като преживявания от концерти, поетични вечери и всякакви изяви, които не създават негативно настроение.

В зимния сезон организмът изпитва силна психоемоционална нестабилност съпроводена с учестено сърцебиене, трудно дишане, главозамайване и проблеми с равновесието, обилно потене и треперене. Тези състояния се компенсират също с активен спорт.

Мазно, пържено, полуфабрикати, алкохол засилват производството на жлъчен сок, отделя се и повече солна киселина, в резултат на което и болките в стомаха зачестяват. Нарушенията в храносмилането увеличават пропускливостта на червата и натоварването на задстомашната жлеза. В комбинация с алкохол се стига до тежки психически състояния, които са вторичен резултат от конкретни соматични състояния.

Ако причината за вашата депресия е такава, то направете разтоварващи дни. Най-ефективна е добре познатата плодово-зеленчукова диета. От напитките включете билкови чаеве, особено шипков. Той има мощни антиоксидантни свойства. Ако решите да пиете мултивитамини, гледайте те да включват важните А, С, Е, както и микроелементите цинк, магнезий и селен.

Каквито и да са причините за депресивното ви състояние по празниците, не забравяйте, че хубавата музика, приятното четиво и общуването с най-близките ви са най-добрите лекове срещу това състояние.