0

В еганството от екзотика, следвана от малобройни групи до преди десетина години, става все по-популярно. Последователите основно са сред хора в млада и средна възраст, които печелят добре и държат на доброто си здраве и кондиция.

Независимо, че изцяло растителният режим на хранене е спорен сред средите на учените, привържениците му са подтикнати към него, заради ползите, които той предоставя безспорно. Факт е, че продължителното приемане само на плодове, зеленчуци, кореноплодни и ядки, както и на тестени изделия, дори само по време на християнския православен пост, понижава нивата на холестерола и представлява потенциална защита от сърдечносъдови заболявания.

Веганите са хора, които изцяло отхвърлят употребата на продукти от животински произход, дори на мляко, млечни изделия и яйца, не ядат и риба, както и морски дарове. Проучвания доказват, че в резултат на този режим на хранене, мъжете вегани по-рядко умират от сърдечно-съдови заболявания. За жените – вегани това правило не важи, което към момента няма научно обяснение. Причината е, че употребяваните от тях продукти са с ниско съдържание на наситени мазнини. Оказва се, че въпреки по-високия прием на въглехидрати, веганите са с по-ниски нива на триглицеридите, те почти не познават високото кръвно налягане както и костно-ставните заболявания.

Обикновено веганите имат по-висок прием на фибри, в сравнение с консумиращите животински храни. Разтворимите фибри, по-специално, могат да намалят нивата на холестерола в кръвта. Така те подобряват и своя метаболизъм, което обяснява фактът, че дебел веган няма.

Независимо от ползите, има и някои липси на важни за организма витамини, минерали и протеини, които са в дефицит от този строг режим на хранене.

Соята е от важно значение за набавяне в организма на протеини, тъй като той няма от къде да си ги набави заради зачеркнатото от менюто месо и яйца. Ядките от това растение не само, че ги замества, но и намалява нивата на холестерол. Изофлавоните, които се намират в тях пък, намалят риска от коронарна болест на сърцето и подобряват здравето на артериите

В организма на веганите често се наблюдава дефицит на витамин В12. В резултат нивата им на аминокиселината хомоцистеин са много по-високи от нормалното, което подлага сърцето на риск. С изключение на обогатените зърнени закуски и тофу, където е в малки количества, той се съдържа в изобилие в месните храни. Тъй като веганите трудно могат да си го набавят се препоръчва да го приемат под формата на хранителна добавка.

Веганите също така имат и по-ниски нива на плазмата на дългата верига омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата и рибните изделия. Затова и тях те трябва да си ги набавят с хранителни добавки.