0

С лучаите на заразени с коклюш у нас продължават да растат. Вече има регистрирани в повечето области, а за последната седмица заболелите са се увеличили двойно.

Най-много са случаите в София и Варна. Лекарите в морската столица казват, че все пак причина за паника няма. „Ситуацията е спокойна. Нивото на заболеваемост от остри респираторни заболявания е обичайното за сезона рамки. Колко от тях са коклюш само можем да гадаем”, заяви д-р Николай Христов пред NOVA. 

ОФИЦИАЛНО: Бременните вече с ваксина срещу коклюш

Пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви, че ваксината срещу коклюш вече е налична в аптечната мрежа. Той посочи, че към момента са пристигнали 600-700 бройки, но се очаква в рамките на 2-3 дни отново да се изчерпат. Костов коментира, че има увеличено търсене, въпреки че заболяването засяга основно децата, които се имунизират с друга ваксина. Миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че тази седмица в мрежата се очаква да влязат 2000 ваксини. Костов посочи, че цената на „Бустрикс“ е 33 лева и стотинки и той се поставя на хора над 12-годишна възраст, като е добре да се прави реимунизация на всеки 10 години. Според него може би този срок трябва да се намали, тъй като самите ваксини са с по-кратка защита. Според специалисти те пазят в рамките на 4-5 години. 

Антибиотици

Костов коментира, че заради бума на коклюш растат и продажбите на антибиотици. „Пикът още не е достигнат. Лятото и есента са сезоните на коклюша“, каза той.

Софтуер

Касата ще изплати парите на аптекарите, въпреки проблема със софтуера, заради който досега от НЗОК отказваха, обяви Костов пред „Телеграф“. Той уточни, че за първи път фармацевтите отчитат и верификационните кодове на медикаментите, които изцяло се покриват от Касата. По-рано в понеделник фармацевти в Благоевград заплашиха, че ще излязат на протест, защото неизплащането на парите за отпуснатите от тях лекарства изправя аптеките пред фалит. Стана ясно, че има аптека, на която касата трябва да изплати 40 000 лева, но към момента отказва, а в София има такива, които чакат да получат по 800 лева.
 

КОКЛЮШЪТ ПЪЛЗИ: Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли извънредна епидемична обстановка