0

П родължават откритията в античния град Хераклея Синтика. Преди броени часове археолозите се натъкнаха на мраморна глава при разкопките в големия канал на древното селище.

Археологът проф. д-р Людмил Вагалински пред Телеграф": Статуята в Хераклея Синтика е на висш държавник!

Професор д-р Людмил Вагалински и екипът му все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт, така че не може веднага да се каже дали това е главата на втората статуя. Ако се окаже така, тепърва ще се мисли и защо е била заровена в другия край на канала, вместо да бъде сложена до торса на скулптурата.

Втора мраморна статуя намериха в античния град Хераклея Синтика (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имахме късмет да се натъкнем на тази находка. Не е голяма вероятността главата да е на друга някаква статуя. Най-вероятно е на тази, която открихме без глава преди три дни. Макар че двете находки не са близо една до друга“, каза за „Телеграф“ професор Вагалински. 

Все още в Хераклея Синтика е втората двуметрова статуя. Мраморната скулптура бе намерена в източната част на канала.

НОВА СТРАСТ: Чужденци луднаха по статуята от Хераклея Синтика!

Тя ще бъде извадена и преместена в Исторически музей-Петрич на 3 октомври. Работи се много внимателно, за да не се наруши целостта й. За съжаление на мраморната скулптура липсва и дясната китка. Това по никакъв начин не я прави с по-малка стойност от първата. 

Двете статуи са скрити синхронно в големия канал на селището, втората е с лице към земята. И двете са на млади мъже. Като иконография може би датират от едно и също време. Със сигурност статуите са свързани, поставени са симетрично от двете страни на канала. Неслучайно точно тези две са подбрани да бъдат тук.

УНИКАЛНА НАХОДКА: Археолози намериха сграда с подова мозайка!

През 2018 г. намерихме друга статуя непосредствено до канала. Очевидно те са свързани и като история, и като персонажи. За първата скулптура се смята, че е на известен в миналото владетел, представен като бог Хермес. Тя се намира в музея на Петрич и вече е магнит за туристите.