0

П реподавателката в Русенския университет проф. Антоанета Момчилова покори за трети път най-дългия туристически веломаршрут у нас „Дунав Ултра“.

81-годишната дама вдъхнови много хора и доказа, че възрастта е само една бариера, която човек си поставя в ума. Русенката измина над 700-километровото разстояние от Видин до Дуранкулак за пет дни, като финишира в крайната точка на 5 септември. През втория ден на изтощителния велопоход тя навъртя цели 170 километра. А целта й е, живот и здраве, през следващата година да вземе разстоянието само за четири дни. 

Профил

Никога не може да причислите проф. Момчилова към онези пенсионери, които сядат на пейките през блока и си говорят с часове, а хапването е единственото им удоволствие. И на тази хубава възраст тя продължава да преподава по физическа култура и спорт – нещо, с което се е занимавала през целия си живот. Тази година проф. Момчилова ще води курс за подготовка на учители по физическо във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в Силистра – ще чете лекции и ще провежда практически упражнения с бъдещите преподаватели. И освен да подготвя студенти, тя се занимава и с писането на книги към издателство „Бит и техника“. Последната, която ще представи съвсем скоро в София, е за физическата култура на децата в яслена възраст.

„Не усещам годините, възрастта не е бариера, тя е само част от нашия живот. Остарява се, когато не се преодоляват препятствия, когато се търси равен път, вместо да се изкачва планината, която е пред теб. Въпреки че оставаш без дъх, преодолееш ли препятствието, ти се чувстваш безкрайно щастлив и това те зарежда“, сподели пред „Телеграф“ проф. Момчилова, след като се завърна в Русе от приключението „Дунав Ултра“.

Енергия

Сега тя се чувства точно така – щастлива, че е преодоляла поредното предизвикателство, а красотата на природата, спокойствието от гледките по веломаршрута допълнително са я заредили с положителна енергия. Казва, че за нея най-приятните моменти през тези пет дни са били срещите й с хората, когато участниците са спирали за кратък отдих да се подкрепят. И тогава е хапнала най-вкусните банички със сирене в живота си. 

„Общуването с хората пред хоремазите, пред селските магазинчета, усмивките на лицата им, добронамереността им остави у мен усещането, че имам нови приятели. През тези кратки минути сякаш се докоснах до техния живот – спокоен и различен от напрегнатия живот в големия град. В Русе не си купувам баничка със сирене и айрян, защото това са калории, които после трябва да се изразходят, но сега си позволих и хапнах най-вкусните банички. А най-хубавият душ за мен бе в уютните хотелчета по пътя, в които нощувахме след напрегнатия велопоход“, сподели още за приключението проф. Момчилова.

Е, имало и неприятни моменти, например пукането на гуми. Бабините зъби по пътя така лесно пробивали гумите... Но професорката не е била сама, тя е била в екип с дъщеря си д-р Мария Хорозова и зет си д-р Теодор Вълчанов, който се справял с една спукана гума само за пет минути. А времето било от съществено значение, защото ако не изминеш разстоянието до десет дни, не получаваш сертификат.

Форма

А как проф. Момчилова поддържа толкова добра форма на 81 години? Досега тя не е приемала лекарства за кръвно, диабет, успокоение или сън, каквито доста хора над 65-годишна възраст вземат с шепи. Не ходи по лекари, но в началото на всяка година си прави задължително профилактични изследвания и до момента няма отклонения от нормите.

Освен да ходи пеша и да кара велосипед, тя посещава и фитнес залата за тренировки на тренажора и упражнения, които си съставя самостоятелно и в определена дозировка, за да поддържа добра двигателна активност. Плува в хотелските закрити басейни, макар че малките им размери не са особено подходящи за една хубава тренировка.

Пише и чете много книги, което поддържа мозъка й в добра кондиция. 

Разходката до парка не е достатъчна

Проф. Момчилова смята, че съвсем не е невъзможно възрастни хора да покоряват веломаршрута „Дунав Ултра“, стига да имат добра физическа активност, силна воля и издръжливост, за да въртят продължително време педалите с повече от умереното темпо. Има и някои съвети към хората над 60-65 години, когато много болести настъпват в резултат на обездвижване.

„Трябва да знаят, че разходката до парка не е двигателна активност. Да вървят повече време пеша с умерено темпо, да карат велосипед и да плуват, ако умеят. Всеки може да си купи гирички и у дома да прави упражнения за три вида мускули – ръцете и раменния пояс, корема и долните крайници. Четенето на книги поддържа добра умствена активност. Храненето трябва да е балансирано и с повече плодове и зеленчуци“, съветва проф. Момчилова.