0

Демира Недева и Петър Узунов от Пловдив – наесен ще бъдат едва в четвърти клас, но и двете деца са вече шампиони по математика. Момиченцето е в топ 3 в света, а връстникът й Петьо заема четвъртото място във възрастовата им категория. На международната математическа олимпиада в Сингапур Демира и Петьо, които бяха единствените представители от Пловдив, се върнаха със златни медали. И двамата се справили повече от блестящо с решението на задачите, като победили един куп деца от чужбина.

Дали двете деца са гении и дали в родовете им има математици? Майката на Демира – Пламена Недева, е повече от скромна: „Демира не е дете чудо. В никакъв случай. Успехите й се дължат на много труд, на много решени задачи. Но всичко е само труд. Няма нищо гениално в детето ми”.

Пламена е историк по образование, а бащата на Демира се занимава със земеделие. Родителите на момиченцето твърдят, че в рода им няма математици. Демира е първата, която показва математически талант. И тя, и Петьо са в националния ни отбор по математика, в който влизат общо 11 българчета от втори до седми клас. Всички те се състезавали с общо 760 деца от 15 държави в Сингапур. Малчуганите от чужбина били предимно от азиатски държави – Китай, Япония, Индонезия, разказва майката Пламена.

 „Усещането е чудесно, за да се стигне до успеха, трябва да се трудиш, да решаваш задачи. Вие не си мислете, че математиката е някаква скучна наука. Даже напротив. Предизвикателство е да решиш всяка една интересна задача. Тя е нещо като загадка. Има много тръпка и адреналин, докато решиш една такава задача и усещането е много вълнуващо. На мен ми доставя удоволствие”, споделя момиченцето.

Само допреди 2-3 години обаче ситуацията била коренно различна. В първи клас Демира не харесвала математиката. В училище й било скучно, тъй като задачите според нея били елементарни и безинтересни. Пламена записала детето си да посещава уроци по математика в „Академия 21-ви век”, където Демира се запознала с Петьо. Там занимавали децата с по-сложни, логически задачи, така че да провокират интереса им и успехите не закъснели.

„Само до момента през тази година тя и Петьо са се явили на поне 30 състезания. На месец имат по 2-3 състезания, които са международни, национални и обикновено се справят много добре”, казва Пламена. Според малката Демира дори някоя задача да бъде сгрешена, не е фатално. „Даже да сгреша задача, се уча. Все пак човек не е безгрешен. Ние отиваме на състезания или да спечелим, или да натрупаме опит. И така лека полека да се срещаме с най-различни типове задачи, да израстваме”, признава Демира.

На първото си състезание, след като започнала да учи в Академията, заела последното място. „Тогава ми каза: „Мамо, искам да се видя първа”, обяснява Пламена. Тя не крие възхищението си и от Петьо. „Петьо е изключително дете. Математиката е заложена в него. На моята дъщеря примерно й трябва една страница, за да изпише някоя задача, а той успява да извърши сметките наум”, казва още майката на Демира.

Но и двете деца признават, че математиката им е хоби. „Много се занимаваме с математика и като ни доставя удоволствие, стана нашето хоби. Аз обичам и българския език и литературата. От малка се научих да чета и съм прочела доста книги досега. Прочела съм със сигурност над 500 книги”, не крие Демира, като обяснява, че матечатиката и българския език са леко свързани. Че всичко е въпрос на концентрация. Защото, когато у дома седнела да прочете някоя книжка, си казвала: „Сега ще чета час – два и няма да говоря с никого”. „Много чете, буквално поглъща книгите”, я подкрепя майка й. А Петьо я допълва, че след математиката харесва най-много предмета „Човек и общество”. „Харесва ми историята, любопитно ми е да знам как е било преди нашето време”, казва третокласникът. Той признава, че на олимпиадата в Сингапур не е вярвал, че ще спечели златен медал.

„Имах малко повечко грешки и си мислех бронз или сребро, а то накрая злато. Моите грешки повече са от четене на условията. Аз мисля, че няма много задачи, които не мога да реша. Аз ги греша, защото не внимавам и много бързам”, обяснява Петьо.

Точно с историята пък е свързана една от детските мечти на Демира. Първата й е да стане пилот на самолет, когато стане голяма, а другата й мечта е да изобрети машина на времето, за да може да се пренася векове назад в историята на човечеството.

„Мечтата ми е да виждам различни светове и затова пилот на самолет най-много ми харесва. Като малка, даже още си го мечтая, да изобретя машина на времето и да се пренасям назад във времето. До динозаврите. И така всички хора да могат да видят миналото на човечеството. Според мен ще бъде забавно някой ден да отидем в древен Рим, а друг ден – при динозаврите. Ще бъде забавно”, се смее Демира. Тя винаги е искала да се отличава от останалите деца и от съвсем малка сама избира дори прическата си, казва майка й. Всички подаръци от Сингапур и медалите си ги подрежда в своята стая, за да им се радва.

Петьо, за разлика от нея, е по-мълчалив. Но и той не крие, че мечтата му е да стане IT специалист. Компютрите му харесват и иска да може да стигне до интересни решения в информатиката. Неговата пък мечта е да може да запази приятелите си от училище и след 20 години всички да се срещат и да общуват.

В момента Демира Недева учи в ОУ „Захари Стоянов” в кв. „Коматево”, а Петьо – в СОУ „Черноризец Храбър” в ж.р. „Тракия”. Мечтата и на двете деца е да издържат всички трудни състезания през предстоящата учебна година, които са решаващи за влизането им в пети клас в пловдивската Математическа гимназия.

На международната олимпиада в Сингапур и Демира, и Петьо са се запознали с много свои връстници, с които ги събира любовта им към математиката. Там ги е придружавал бащата на Петьо – Иван Узунов. Пламена Недева признава, че английският език на дъщеря й е приличен и тя се е разбирала много добре с другите деца. В Сингапур са си разменяли с останалите малки конкуренти магнитчета и други дребни сувенири. Демира и Петьо са си донесли, освен златните медали, така също и азиатска игра със зарчета, в основата на която отново лежат математическите сметки.