0

Кръчмата The Red Dragon ("Червеният дракон"), в която Карл Маркс и Фридрих Енгелс са обсъждали революцията и теорията за комунизма, вече е в историята, съобщи Manchester Evening News. Легендарният пъб се намирал в британския град Солфорд и е построен през 60-те години на 19 век, когато се казва The Red Dragon . Днес той носи името The Crescent (Полумесец), като повече от 20 години е в списъка на пътеводителя Good Beer Guide, като едно от най-добрите места за посещение. В момента обаче е затворен и съдбата му е под въпрос. На прозореца му стои уведомление: „Затворено до следващо нареждане“.

Страницата на заведението във Фейсбук за последен път е ъпдейтвана на 12 юли.

През 2010 г. барът, който е частна собственост, е обявен за продажба за 690 000 лири, като е рекламиран като едно от перспективните места. Продаден е през 2016 г. На китайски инвеститори за два пъти по-малка сума 325 000 паунда.

Маркс и Енгелс са едни от най-известните личности, които са наминавали в Солфорд, но днес са напълно забравени. Енгелс пристига в Солфорд на 22 годишна възраст и всяка вечер вилнее по улиците на града, задявайки местни девойки, както подобава за недоволен млад човек.

В труда си от 1844 г. "Положението на работническата класа в Англия" Енгелс пише за Солфорд, че е едно от най-запуснатите мръсни и нездрави райони, които местната полиция изобщо не поглежда.

Според легендата в бара The Red Dragon Карл Маркс и Фриндрих Енгелс са обсъждали подробности около безсмъртното произведение „Манифест на Комунистическата партия“, оказало грамадно влияние върху съзнанието и обществената дейност на милиони хора. Както отбелязва Владимир Илич Ленин „В това произведение с гениална яснота и яркост е обрисуван новият мироглед, последователният материализъм“. Този пръв програмен документ на научния комунизъм става известен на българската общественост наскоро след Освобождението.

Както е известно Карл Маркс е погребан в Лондон в частна собственост Хайгейт, където са гробищата на личности като Джордж Майкъл, Дъглас Адамс, Джордж Елиът. Всички, които искат да го посетят днес, трябва да платьт вход от 4 паунда. Самият Маркс купува парцела, вместо да се възползва от предлаганите от държавата алтернативи.

Иронията в случая, разбира се, е, че на Маркс се приписва популяризирането на модерния комунизъм, който застъпваше тезата за забраняване на частната собственост. Сега обаче тези, които искат да видят гроба на идеолога, трябва да плащат, защото той се намира на частна собственост.