0

И от Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" са източени 1 милион лева.

АФЕРАТА В РАЗГРАДСКИЯ ТЕАТЪР: Христо Мутафчиев скочи на Левон Манукян!

В хода на проверката, извършена от Инспектората към Министерството на културата, бяха установени сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян. Констатирано е, че се повтаря схемата, разкрита в Театрално-музикалния и филхармоничен център - Разград, съобщиха от Министерството на културата. Определената за Манукян парична гаранция от 50 000 лв все още не е внесена. Срокът, в който Манукян има право да обжалва размера на наложената му мярка за неотклонение, все още не  е изтекъл.
Установено е изтичане на големи суми пари към няколко фирми. Сумата е идентична на тази, по която е повдигнато обвинение на директора на Разградския културен институт.

В хода на разследването по казуса с театъра в Разград стана ясно, че собственикът на счетоводното дружество, обслужващо и двата театъра - Петко Писков, който в момента е в ареста, е работил и със  смолянския театър. Бил е основна част от изпипаната схема.

Фирмата му дори е регистрирана в Смолян, като той имал досег с информацията за осъществяваните фиктивни договори.

Проверките продължават.

Поетапно ще се проверяват всички държавни културни институти в областта на сценичните изкуства, както и ще бъдат извършени вътрешни проверки на всички звена на Министерството, заявени от ведомството, информира БНР.

По данни на TrafficNews, директорът на театъра в Смолян Румен Бечев е бил изведен от сградата от униформени и качен в патрулна кола. Това е станало около 14:00 часа в сряда. Той е бил ескортиран за разпит до пловдивското следствие.

Румен Бечев

 Румен Бечев
Screenshot/Facebook

Междувременно Министерството на културата работи в тясна връзка с разследващите органи.