0
  • В 90% от местата за настаняване във Варна има украинци
  • Бягащите от войната желаят да работят у нас
  • Сметките ни за ток са минимум 3 пъти по-високи
  • Искаме отпадане на ДДС, това заяви в интервю за "Монитор" председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (ВАРХ) Павлин Косев. 
  • В 90% от местата за настаняване във Варна има украинци
  • Бягащите от войната желаят да работят у нас
  • Сметките ни за ток са минимум 3 пъти по-високи
  • Искаме отпадане на ДДС, това заяви в интервю за "Монитор" председателят на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (ВАРХ) Павлин Косев. 

- Г-н Косев, помощта от 40 лева на ден ще бъде изплатена единствено на хотелиери, приели украинци, подали заявление за бежански статут. Смятате ли, че така голяма част от местата за настаняване в страната няма да могат да се възползват от държавното финансиране?

- При положение че даден хотелиер не отговаря на изисквания, които все още дори не са разписани, е напълно възможно да остане без финансиране. Единственото условие за получаването на помощта обаче не е украинските граждани да са със статут на бежанци. Министърът на туризма няколко пъти ни повтори, че тези пари ще бъдат раздавани на хотелиери едва когато бъдат запълнени всички държавни и общински леглови бази. Тоест дори в хотела си да имаме регистриран бежанец, при положение че държавните бази не са запълнени, отново може да ни бъде отказано плащане.

- Това означава ли, че към момента хотелиерите приемат украинци в знак единствено на добра воля?

- Да, това е абсолютно вярно. Все още нямаме разписани черно на бяло указания или заповед как ще се изплаща помощта от 40 лева.

- Да разбирам ли, че към момента всички украинци са настанени безвъзмездно в хотелите в страната?

- Някои от тях да. Има и украинци, които могат да си позволят да заплатят престоя си у нас. Част от семействата – бащи, майки и деца, пристигат в страната със скъпи коли.

- Наясно ли сте колко хотела на територията на област Варна приемат бежанци от Украйна?

- Хотелите, които приемат безвъзмездно граждани на Украйна, са изключително малко. Иначе в около 90 на сто от хотелите има украинци. Без значение дали ще бъдат наречени бежанци или не, всички те бягат от войната. През последните няколко дни думите „бежанец“ и „турист“ предизвикаха сериозни дискусии. Съществуват условия, които влияят на това как ще бъдат наричани жителите на Украйна, пристигнали у нас. Предвид това, че в медиите започна да се тиражира това, че държавата ще плаща за настаняването им, искам да отбележа, че много хотелиери се въздържат от безвъзмездното отдаване на стаи, защото все пак плащат високи сметки за ток и имат сериозни разходи за изхранването на гостите си. Затова помощта от държавата в действителност би била глътка свеж въздух за хотелиерите. Най-лошото е, че не е ясно колко дълго време ще продължи престоят им. Така не можем да си планираме нови резервации, а за да продължим да работим, се нуждаем от тези приходи. Колкото по-бързо държавата изготви правилата относно помощта, толкова повече хотелиери ще се включат. Наскоро говорих с един хотелиер от Кранево, в чийто обект са настанени бежанци. Той желае да продължи да ги изхранва, но се интересува и кога ще получи помощите от държавата.

- Водите ли статистика колко от леглата са заети в момента и имате ли достатъчно капацитет да посрещнете още украинци?

- Ваканционните хотели все още имат голям капацитет и възможности. Другото положително в ситуацията е, че освен обезпечаване с леглова база хотелите разполагат и с достатъчно работна ръка, което се оказа проблем за държавата през последните няколко дни. Тя отвори своите леглови бази, но нямат достатъчно персонал. Имаме възможност да настаняваме хора – все пак доста от хотелите работят сезонно, при градските положението е малко по-различно. За целта обаче е необходимо да ни бъдат изпратени окончателните критерии за финансирането.

- Имате ли наблюдения в кои курорти в областта се настаняват най-често украинците?

- Пръснати са абсолютно навсякъде. В случая говорим за хиляди бежанци и украински граждани, които влизат в страната – Североизточна България е доста наситена откъм украински граждани.

- Освен 40-те лева на бежанец дневно управляващите предложиха и туристическият данък за украинските граждани да отпадне. Достатъчни ли са според вас тези мерки и имате ли други предложения?

- Хубаво е и ДДС-то да бъде премахнато. Министърът на туризма изрично подчерта, че те няма да заплащат туристическата услуга, а само ще спомагат. Това означава, че останалата част от сумата за нощувката и изхранването е за сметка на хотелиера. Няма хотел, който да предлага три хранения, нощувка и да плаща данъци, а накрая сметките му да излизат. Това няма как да се случи с новите цени на тока. Те са минимум три пъти по-високи. В някои хотели достигат и до пет пъти. Отделно трябва да добавим цените на суровини, хранителни продукти и заплащането за работна ръка. Всичко е много по-скъпо спрямо миналата година, затова тези 40 лева не достигат. Предвид това, че хотелиерът ще дофинансира, е редно поне да не ни удържат данъци.

- Говорейки за работна ръка, няма как да не попитам има ли украинци, които са изявили желание да работят у нас като сезонни работници?

- Голяма част от тях изразяват желание да останат да работят у нас в сферата на туризма, но има два сериозни проблема. Единият е административен, а другият са децата, тъй като желаещите са майки. Необходимо е държавата да открие технология или дори да направи промени в закона, за да могат тези деца да имат достъп до детски градини.

- От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация планирате ли да инициирате разговори с управляващите, на които да изложените тези належащи проблеми?

- Вече имахме такива. Разговаряхме преди няколко дни с министъра на туризма, който беше на посещение по морските курорти. Поставихме тези въпроси, той ги записа и към момента очакваме развитие.

- Имайки предвид ситуацията в Украйна, какви са очакванията ви за предстоящия летен сезон?

- Лично аз съм позитивно настроен към сезона, не съм получавал информация, че даден колега планира да не отваря през този сезон. Разбира се, имам резерви относно това кога ще приключи войната. Изключително трудно е по време на война да се говори за туризъм, но по принцип имаме голям интерес от страна на туристи, които желаят да посетят Варна – румънци, поляци, германци и скандинавци. Към момента обаче всички са затаили дъх и изчакват да видят как ще се развие войната. Ако ситуацията в Украйна и епидемичната обстановка у нас се поуспокоят, няма причина да имаме лош сезон.

- Зимните курорти сериозно пострадаха от отменянето на резервации на чуждестранни туристи. Наблюдава ли се подобна тенденция и по морето?

- Имаме отменени резервации на руски туристи, но те са малко. У нас има малко обекти, които работят изцяло с руския пазар. По принцип през последните години той така или иначе е доста слаб откъм туристи. Считам, че няма значителен брой анулирани резервации, тъй като лятото все още е доста далеч, а и хората изчакват, тъй като желаят да почиват у нас. Военните действия обаче рязко могат да променят ситуацията.

ВИЗИТКА:

  • Работи на мениджърска позиция повече от 25 години
  • Носител е на наградите „Принос в изграждане туристическия имидж на България за 2006 г.“, „Мениджър на верига хотели за 2013 г.“, „Мениджър на Балканите за 2018 г.“
  • Председател на Варненската хотелиерска и ресторантьорска асоциация от 2015 г.
  • Женен, с две деца