0

Д ържавите - членки на ЕС обсъждат шестия пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това заявиха датският външен министър Йепе Кофод и литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

"Радвам се, че Европейската комисия даде ясно да се разбере, че започваме работа по шести пакет с "петролен вариант"," заяви Ландсбергис в Люксембург, където предстои среща на външните министри на ЕС. "Надявам се," добави той, "че този път ще се получи“.

Кофод не каза директно дали забраната за внос на руски петрол се разглежда като част от шестия пакет, но уточни, че ограничителните мерки ще засегнат "енергийния сектор".

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок се изказа в подкрепа на по-нататъшни доставки на тежко въоръжение за Украйна. ЕС трябва да планира износа заедно.

Досега Германия оставаше предпазлива по отношение на доставките на тежко въоръжение за Украйна, но сега Баербок намекна за промяна на курса. "Ясно е, че Украйна се нуждае от повече военни доставки, особено от тежки оръжия", заяви Баербок преди срещата в Люксембург.

В същото време Еврокомисията съобщи, че 21 руски авиокомпании са включени в списъка със санкции на ЕС.

На всички тях е забранено да летят в Европейския съюз и неговото въздушно пространство.

Уточнява се, че решението е свързано със сериозните заплахи за сигурността, след като Русия самостоятелно реши да пререгистрира въздухоплавателните средства, наети от чужди дружества. Това действие на Москва не отчита, че чуждите собственици на самолетите отмениха разрешенията за извършване на полети с посочените машини, се отбелязва в съобщението.

Поради взаимните санкции полетите между Русия и Европа бяха почти напълно прекъснати. Въздушният трафик в Украйна е напълно спрян от съображения за сигурност.