0

- Фабрицио, освен диджей и мултиинструменталист вие сте музикален продуцент и като такъв монетизирате репертоара си с регистрация на ISRC код. Какво представлява този код и защо е важно всеки създател на звукозаписи да го има?

- Този код е нещо като световното ЕГН на всеки звукозапис и музикално видео. След пандемията стрийминг платформите и консумацията на музика в дигитална среда станаха изключително важен източник на приходи за всички нас. В този смисъл, ако искаш да знаеш с точност къде са използвали твоя песен - от радиореклама през публично изпълнение в някой фитнес или кафене до брой стриймвания в конкретна платформа, е задължително да имаш ISRC. Акронимът означава International Standard Recording Code (международен стандартен код за запис) и е код от 12 знака, използван за уникално идентифициране на музикални записи във видео- и аудиоформат.

- Как се случва регистрацията?

- Само с няколко клика в сайта на БАМП, които са официална ISRC агенция за страната ни. Пускаш онлайн заявка, за което не ти трябват две висши образования, и в срок от ден-два получаваш своето ISRC. С него звукозаписът ти влиза много по-лесно в мониторинга на дружества за колективно управление на права като ПРОФОН, които лицензират използването на репертоар на изпълнители и продуценти по различни канали като радио и телевизия, публично изпълнение и пр. ISRC им помага за максимално точна калкулация и разпределение на отчисленията от права към нас. Регистрацията е напълно безплатна, независимо дали сте физическо или юридическо лице. Тук е моментът да уточня, че всеки отделен запис трябва да има собствен ISRC код - тоест ако направиш ремикс на една песен, ремиксът трябва да има собствен код - иначе системата няма как да го "разпознае".

- Стенли е "Отново обсебен" след музикалната ви намеса с The Editor. Създавате изцяло нов инструментал на най-големия му хит. Защо избрахте тази песен? С какъв период от живота свързвате излизането на оригинала?

-Освен че се създаде нов инструментал, Стенли записа всички вокали отново и ето откъде дойде и заглавието "Отново Обсебен". Аз свързвам оригинала с един много странен период от моя живот... В тези години освен че бях диджей, бях тясно свързан с рок групите в България („Хазарт“, „Портокал“, „Матакка“), но беше дошло и времето да се върна в Италия... Помня, че се бяхме засекли със Стенли на няколко участия и аз бях наистина влюбен в тази песен и в текста на Ина Григорова. Няколко месеца след излизането на "Обсебен" напуснах България, за да се върна отново през 2016 г.

- От какво сте обсебен вие като артист и музикант? Хобита, хора, места?

- Като артист не се смятам за обсебен от нещо или някого, но се смятам за зависим от мелодията! Не мога да си представя песен, в която да няма ясно изразена мелодична линия. Може би идва от това, че съм пианист и всичко композирам първо на пиано и след това се превръща в електронен саунд. В личен план смело мога да заявя, че съм тотално зависим от моя град Рим! Няма значение къде пътувам и какви са ми ангажиментите, поне един път в годината аз трябва да си отида за няколко дни и да заредя батериите.

- Коя е зависимостта, с която ви е било най-трудно да се разделите? Как я преодоляхте?

- Малко хора знаят, но преди много години аз играех хазарт. Играл съм на всичко, стига да се залага - от зарове до карти, билярд, дартс и какво ли още не... Много е трудно да преодолееш една такава зависимост. При мен се случи след една бурна нощ, в която спечелих много голяма сума пари и след миг загубих всичко... В истинския смисъл на думата! Наложи ми се да се прибера пеш в една зимна ранна утрин, вървейки около 15 км до нас, под един обилен снеговалеж. От този момент (това се случи 2000 г.) не съм пускал и фиш за тото даже (смее се).

- Как минава един ваш ден извън музика? Как си почивате най-пълноценно?

- Обичам да гледам документални филми всякакви и да обогатявам постоянно общата си култура. Най-важното и най-трудното е да се изключи телефонът и всякакъв друг комуникационен уред... Ако случайно пък имам късмет дните да са повече, тогава отивам в някоя планинска хижа и излизам от "модерния" свят за няколко дни.

- Какви качества трябва да притежава една жена, за да задържи интереса ви и да получи достъп до личния ви свят?

- Аз лично мисля, че трябва да има симбиоза между двама души, за да се случи всичко и то да продължи наистина дълго. На мнение съм, че човекът до теб трябва да разбира ти какво реално правиш и да те подкрепя постоянно и във всичко. Когато единият падне, другият веднага да му подаде ръка и да го мотивира да продължи напред! Леко риторично, нали?

Смятам се за щастливец, защото точно такава е жената до мен.

- Какъв е Фабрицио, когато е влюбен?

- Това е много труден въпрос и зададен на грешния човек. Но смятам, че любовта е равна на всеотдайност към отсрещната страна.

- Кое е най-доброто от Италия и от България, което носите като светоусещане, навици, характер?

- Знаеш ли, аз съм горд, че в моите вени тече кръв, която идва от две държави със страхотно богата многовековна история и които са ми дали и продължават да ми дават ужасно много!

В музикален аспект двете са ме дарили с уникален микс между италианската класическа музика и българския фолклор. Изградили са в мен една черта от моя характер, която е типична и за двата народа: никога да не се предавам и винаги да се стремя да дам максимума от себе си! Като един добър италианец жестикулирам много, когато говоря (смее се). Като един добър българин винаги се събувам, преди да вляза в нечий дом.

- Италианците са пословично добри в кухнята. Вие как се справяте?

- Обичам да приготвям паста, всякакъв вид. Готвенето е още нещо, чрез което релаксирам доста често. Освен всички възможни типични и стандартни италиански сосове често експериментирам и засега никой не се е оплакал (смее се).

- Как виждате живота си след 5 години? Поставяте ли си цели, или оставяте нещата да следват естествения си ход?

- След 5 години се надявам да излезе поредният сингъл, представен в поредния клуб или фестивал някъде по света. Единствената цел, която съм си поставил, е никога да не правя компромис с качеството на музиката, под която се подписвам. Всичко останало нека следва естествения ход на нещата.