0

„И да искаме, не можем да дадем вода на Одрин. Досега нито някой се е свързал с нас, нито българската страна има свободни обеми вода, които може да изпусне в полза на турската.“. Така е коментирал неофициално министърът на водите по телефона пред депутата от „Възраждане“ Даниел Петров. Това съобщи Петров пред „Телеграф“. Разговорът е бил по повод лавината от публикации, че България ще изпуска язовири през Марица и Тунджа за ориза край Одрин. Въпреки общественото напрежение МОСВ мълчеше, но минути преди редакционното приключване на броя оттам коментираха пред „Телеграф“.

Турция моли България за вода!

“Има официално постъпило запитване (за водата - б.а.) чрез МВнР (Министерство на външните работи), по което МОСВ е изпратило информация. Комуникацията с Турция се осъществява чрез МВнР, които обобщават и преценяват отговорите от страна на България. В последните години МОСВ не е било страна по договор за доставка на води към Турция.” На въпроса дали ще продължим договора с Гърция за доставка на вода, от МОСВ отговарят, че те нямат договор за доставка до южната ни съседка. 

Против 

Междувременно  Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) се самосезира от медиите и внесе остро становище в МОСВ, съобщи пред „Телеграф“ шефът на НАЗ Илия Проданов. „Категорично сме против да се дава вода за напояване в Одрин, ако това ще ощети българските фермери“, пише в документа.  


Даниел Петров изтъкна, че позицията на „Възраждане“ е също първо да се защитят интересите на българските земеделци. Петров допълни, че комисарят на огнеборците Николай Джартов е много притеснен, защото реката край Трилистник е пресъхнала и колегите му няма откъде да вземат вода да гасят. 

По темата има и много спекулации, каза Илия Проданов. Той обясни, че огромният проблем в страната ни е, че нямаме достатъчна инфраструктура за напояване и затова сме давали два пъти повече вода на Гърция, отколкото е било наказанието ни. Проданов допълни, че напояването е основната причина от НАЗ да искат оставката на зам.-министъра по земеделие Таня Георгиева. „Тя не се е аргументирала пред ЕК и затова оттам не са ни разрешили да увеличим площите за напояване въпреки отпуснатите милиони евро за това“, обясни Проданов.