0

К оронавирусът смъква IQ-то, заяви пред БНР ръководителят на Института за психично здраве проф. Ваня Матанова. Проучване показва, че коефициентът на интелигентност на хората спада с до 8 точки след COVID-19. По думите й вече има „ужасяващи данни как влияе пост-COVID синдромът върху психичното и върху мозъчното функциониране“. Много ясни данни има за това, че се наблюдават паметови нарушения, ментален капацитет, проблем със семантичните способности, с концентрацията, разясни още тя.

След болестта пациентите трябва да получат специализирана подкрепа, за да се избегне т.нар. психичен срив. Добре е след възстановяването си хората да решават кръстословици и да четат книги. По думите на проф. Матанова е нужен протокол за психологическа помощ, а също и кризисни центрове, програми за домашно насилие, система за психологическа помощ на медиците и спешно обучение на училищните психолози за работа с децата в епидемична и постепидемична ситуация.

Освен това тежката COVID инфекция състарява с 10 години мозъка, каза тя пред bTV. При коронавирус количеството кислород към сивото вещество намалява и това води до нарушения във функционирането му. „2-3 месеца след инфекция се появяват нарушения на краткосрочната памет – губим информация и не можем да активираме вече приета, запомнена информация“, посочи проф. Матанова. Тя уточни, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развитие. Подобни нарушения на паметта се виждат при пациенти от 20- до 70-годишна възраст. Няма данни за децата. При хората с когнитивни нарушения или деменция влошаването е изключително сериозно, предупреди експертът. Професорът посъветва болните и близките им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.