0

Щ е бъда президент на всички българи – дори на тези, които не ме харесват. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева, която даде интервю пред Нова TV заедно с кандидата си за вице Пламен Манушев. Цачева посочи, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е бил единственият председател на партия, който ясно е заявил, че носи лична отговорност за номинираната от формацията му кандидат-президентска двойка. Още при старта на кампанията Борисов посочи, че ако ГЕРБ не са първи на първия тур ще подаде оставка. Днес и Цачева заяви, че ако тя не води след първия тур на изборите, Борисов, ще понесе политическата отговорност.„За втория тур няма и да се наложи да се взема такова решение, защото аз ще бъда следващият президент на Република България”, каза още тя.

Цачева беше категорична, че ГЕРБ няма да води преговори с никакви политически сили и инициативни комитети. 

По отношение на външната политика Цачева посочи, че „ние сме част от общото решение за санкциите към Русия, но е необходимо тези санкции да бъдат преразглеждани във времето” и добави: „Самият факт, че говоря за преразглеждане, не означава, че те трябва да отпаднат”.

На задочен въпрос на кандидата на „Обединените патриоти” Красимир Каракачанов, дали подкрепя трайното заселване на имигранти у нас, Цачева отговори: „Аз правя разлика между бежанци и имигранти” и подчерта „не са решение на демографския проблем. Категорично, не!”

Според нея правителството се справя добре с борбата с корупцията.

„Самият факт, че в бюджета влязоха над 3,7 млрд. лв. повече средства от преустановени корупционни практики, от това, че представителите на бизнеса разбраха, че трябва да се работи почетено и според правилата – борбата със сивия сектор, това е политика, с която, не можете да отречете, правителството се справя добре”, посочи Цачева и добави, че очаква новият закон срещу корупцията да влезе в сила до края на годината.

Що се отнася до отношенията между Анкара и Брюксел, кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ Пламен Манушев коментира: „Турция може и да стане член на ЕС, ако изпълни всички условия. Същото се отнася и за въвеждането на безвизовия режим”. 

„Добре звучи да има казарма, но в момента отделянето на 100 милиона на година само заради наборна служба, не можем да си го позволим”, смята Манушев.