0

Ч етвъртият летен фестивал „Опера на върховете“ и тази година ще доведе меломани от цяла България и Европа в подножието на Белоградчишките скали от 20 юли до 4 август.

Четвъртият летен фестивал „Опера на върховете“ и тази година ще доведе меломани от цяла България и Европа в подножието на Белоградчишките скали от 20 юли до 4 август.

Една от най-младите фестивални инвенции на маестро Пламен Карталов отново ще сроди изкуството и магнетичния природен феномен чрез ефектни спектакли, които ще се играят на сцена в първия двор на Белоградчишката крепост.

От Италия е закупена огромна трибуна с 640 места

за публиката, а средствата за 300 от тях са дарени от дизайнера меценат Цено Вутов, разкри пред журналисти акад. Карталов и обеща за следващите издания на форума седалките за зрители да станат 1000. Миналата година за събитието пристигнали 60 почитатели на операта и балета от Полша, 2 автобуса с летуващи от круизни кораби по Дунава, фенове от Румъния, Македония и др., а жител на Ню Йорк 3 пъти подред посетил Вагнеровата импресия в Магурата с признанието, че за пръв път слуша божествената музика на любимия си композитор в пещера, стана ясно на пресконференцията в Софийската опера. Очаква се сега интересът от чужбина да е още по-голям. Оперният туризъм, насочен към фестивала, раздвижва икономиката на цяла Северозападна България, хотелите в региона се пълнят, отварят се допълнителни места за настаняване, като за всяко поредно издание на проявата се появяват

поне по 4-5 нови къщи за гости

обясни зам.-кметът на община Белоградчик Росен Младенов.

Програмата се открива с два балетни спектакъла: „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф (20.07.), чиято премиера преди 2 седмици в София пожъна бляскав успех, напомни шефката на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева, и „Дамата с камелиите“ (21.07) по музика на Верди и Сергей Онсоф. Втората седмица на събитието е посветена на оперната класика: ще бъдат представени „Трубадур“ на Верди (26.07.), „Кармен“ на Бизе (27.07.) и „Турандот“ на Пучини (28.07.). Третата седмица ще предложи 4 спектакъла на култовия мюзикъл Mamma Mia! по песни на АВВА (1, 2, 3 и 4 август). Всички представления започват от 20 ч. и

артистите се молят за хубаво време

тъй като предната година заради дъжда мюзикълът бил „евакуиран“ в спортната зала в града. Междувременно пещерата, прочута с древните си рисунки, пак ще стане владение на богове, великани, джуджета и валкюри с фестивалната импресия в 3 части „Вагнер Магура“ (26, 27, 28, 31 юли, 1, 2, 3, 4 август от 11 ч.), в рамките на която певци и зрители се местят на 9 различни „площадки“ в природния феномен.

След „Опера на върховете“ 129-ият творчески сезон на Софийската опера ще започне с гала-концерт на 20 септември, посветен на Николай Гяуров, с участието на солисти като Калуди Калудов, Цветелина Василева, Димитър Станчев, оперни звезди от Италия и САЩ, работили с великия бас, както и възпитаници на школата на Райна Кабаиванска. Акад. Карталов издаде, че Операта е поканила за главен диригент известно име от Европа, но не от страна членка на ЕС. Изтъкнатият музикант в момента чака разрешението си за работа в България.

Не осветлението, а растителността руши Белоградчишките скали

Преди дни председателят на парламентарната Комисия по култура и медии Вежди Рашидов призова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен. Той алармира за недопустима намеса на техници, които „под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение“. Това варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, призова Рашидов. На въпрос на „Монитор“ дали подготовката за фестивалните спектакли има нещо общо с това, директорът на Операта акад. Пламен Карталов увери, че сценичната площадка е на достатъчно разстояние от забележителностите и няма агресивен досег с природата. Повече яснота по случая внесе зам.-кметът на общината Росен Младенов. Той обясни, че преди 2-3 месеца инициативен млад човек от града (собственик на къщи за гости и организатор на туристически атракции) е предложил идеята за мащабно осветяване на крепостта. Той осигурява необходимите прожектори, а общината поема окабеляването. План за това наистина няма и по този повод кметът Борис Николов днес очаква назначена от Министерство на културата проверка, за да се уточни как да се процедира. Младенов е категоричен, че намесите са малки, както и при съществуващите и сега стълби и метални парапети за обезопасяване, но истинската опасност за скалите идва от избуялата по тях растителност (дървета и храсти), която ги руши. Многократните запитвания от общината към МОСВ какво да се прави, все още остават без отговор.