0

С панакът е типично растение на дългия ден от 14-15 часа, а късият ден удължава вегетативния му растеж.

Спанакът е типично растение на дългия ден от 14-15 часа, а късият ден удължава вегетативния му растеж.

Затова, отглеждан през есента или рано през пролетта при условията на къс ден, той образува по-големи и по-обемисти розетки. Те са с по-тъмнозелена окраска на листата, с по-високо съдържание на витамин С, хлорофил и каротин. Високата светлинна интензивност предизвиква по-бърз растеж и по-ранно стрелкуване. Спанакът понася полузасенчване и расте добре при тези условия. При недостатъчна влажност и продължителна суша и по-дълъг ден се влошава растежът и спанакът губи стопанските си качества.

Добиви

Спанакът има големи изисквания към структурата и плодородието на почвата. Подходящи за отглеждането му са влагоемните, структурни почви с голям запас от органични вещества-богати, рохкави, песъчливо-глинести почви.

Най- подходящо време за ранна пролетна сеитба е периодът от 20 февруари до 20 март. Сее се етапно през 10-15 дни. Колкото по-късно се засява през пролетта, толкова по-ниски са добивите и толкова по-голяма е опасността от преждевременно стрелкуване. Семената се засяват на дълбочина 3-4 см. Сеитбената норма е 4-5 кг семена/дка. На малки площи засяването е ръчно, разпръснато или на редове в плитки браздички. Разстоянието между редовете е около 15 см. За да се получи подходяща гъстота на растенията, на 1 дка не трябва да се сеят повече от 1,2-1,5 кг семена с нормална кълняемост (90-95%).

Неравномерното поникване на семената може да се дължи на ниската кълняемост на семената, на недобра обработка на почвата и на почвено засушаване.

Прореждане

Основните грижи за спанака през вегетацията се свеждат до подхранване, поливане и борба срещу плевелите. Растенията са взискателни към съдържанието на хранителни вещества в почвата. Те трябва да бъдат в лесно усвоима форма, поради късия вегетационен период на растението и слабо развитата им повърхностно разположена коренова система. Подхранва се еднократно с 15-20 кг амониева селитра/дка, когато площите не са добре запасени с органични вещества. Подходяща фаза за подхранване на растението е втори-трети лист. В зависимост от климатичните условия и срока на засяване посевите се поливат 1-2 пъти при поливна норма 25-30 м вода на декар. Върху развитието на растението много благоприятно се отразява дъждуването. При много гъст посев спанакът се прорежда така, че растенията да останат на 10-12 см едно от друго.


“Хемус” е най-вкусен, „Едър зимен” е най-студоустойчив

У нас се отглеждат няколко сорта, които са студоустойчиви.

„Матадор 15/29“ образува голяма розетки 16-25 см. Много ранен сорт с дълги листни дръжки. Развива се около един месец – 30-35 дни. Презимува много добре. Високодобивен - дава 1200-1800 кг/дка. Подходящ е за есенно и ранно пролетно отглеждане. Сравнително бързото стрелкуване при условията на дълъг ден не позволява да се сее по-късно през пролетта. При засяване през есента започва да стрелкува в края на април.

„Едър зимен“ образува големи, почти хоризонтални полукомпактни розетки. Листата са големи, удължени, месести, светлозелени с дълги листни дръжки (7-10 см). „Едър зимен“ е високодобивен, ранен, зимоустойчив сорт, бързострелкуващ при удължаване на деня. Подходящ е за есенно и за ранно - пролетно производство.

„Хемус“ образува голяма полуповдигната, добреоблистена листна розетка. Листната дръжка е средно дълга. Листата са овални, тъмнозелени, гладки, с гланц, дебели, едромехурести. Високодобивен сорт, зимоустойчив и стрелкува късно. Има много добри вкусови качества.

Пиперът обича почвата му

Спанакът добре реагира на внасянето в почвата на оборски тор или компост. Растението идва след зеленчукови култури, които освобождават относително по-рано мястото и които са били торени с органични торове дини, пъпеши, ранни домати, краставици, пипер, патладжан и др. През пролетта след спанака мястото се заема от домати, пипер, патладжан, краставици и тиквички.