0

Н е е нужно да губите часове в градината. Ако отделяте всеки ден по 10 минути за няколко основни дейности, ще бъде много по-лесно, ще си спестите доста време и труд, вместо да се нагърбвате с всичко наведнъж един или два пъти седмично.

За целта трябва да си изготвите график и да го спазвате всеки ден. Един ден например ще оплевите, друг ден ще поливате, а на третия ще премахвате плевелите.

Доматите безспорно са царете на зеленчуковата градина. Ето задачите, на които да отделяте по 10 минути всеки ден.

Колтучене

Колтученето е много важно, когато отглеждате колови домати. Всеки ден можете да колтучите по малко, вместо да отделите на това занимание половин ден веднъж седмично. Това ще се отрази по-добре и на реколтата, защото ще осигурите добра въздушна циркулация около плодовете и достъп на слънчева светлина около тях.

Всеки ден трябва да откъсвате готовите домати. Много градинари все още вярват на мита, че узрелите на корена плодове са по-сладки, защото зреят на слънце. Това не е вярно. Има един момент, в който доматът променя цвета си. И точно това е моментът, в който трябва да го откъснете. Да оставите плода да узрее докрай на корена, вярвайки, че така ще стане по-червен и вкусен, не е необходимо. Трябва да знаете, че не слънцето, а топлината е този фактор, от който зависи узряването. Откъснете домата в момента, когато променя цвета си, и го оставете на топло място, за да доузрее. Дори не му е необходима слънчева светлина. Трябва му само топлина и той ще придобие приятен вкус.

Промяна

Знайте, че когато доматът започва да променя цвета си, клетките на мястото, където доматът се свързва със стъблото, започват да се втвърдяват и по този начин плодът вече не получава нищо от майчиното растение. Това се случва, когато доматът е наполовина узрял. В тази фаза в плода започва да се произвежда ликопен, който придава червения цвят. Когато в този момент го откъснете, производството на ликопен продължава, ако доматът е на топло. От друга страна, това ще стимулира растението да насочи енергията си към нов цъфтеж. По този начин ще можете да добиете по-голяма реколта. Ако на стъблото останат твърде много плодове, растението ще спре да пуска нови цветове. Затова е хубаво да обирате наполовина зрелите домати и да ги оставите да доузреят на слънчев прозорец, ако държите на мита, че узрелите на слънце домати имат по-хубав вкус, или на топло тъмно място.

Болести

Но може би най-важната задача е редовно да проверявате доматените растения за заболявания и неприятели. Ако хванете проблема достатъчно рано, ще можете лесно да се справите с него. Освен това ще предотвратите разпространение на заболявания сред другите растения, които още не са засегнати.

Добра практика е да премахвате най-долните листа на доматите, които са в пряк контакт с почвата. Това можете да направите, след като растението достигне височина от поне 60 см. Оставете без листа и клонки първите 20-25 сантиметра над почвата. Това е превенция срещу заболявания, които се крият в почвата и които лесно могат да обхванат растението от пръските кал при поливане.

Преглеждайте редовно листата за неприятели. По-лесно е вместо да търсите самите вредители, да следите за симптоми и сигнали, които да подсказват тяхното присъствие. Гледайте например за покафенели краища, кафяви петна и др. подобни. Премахнете засегнатите листа, идентифицирайте проблема и планирайте следващата стъпка.

Напояване

Друга важна задача е поливането. Ако го правите всеки ден или на два дни, ще загубите много време. Растенията, които търсят вода, пускат корените си надълбоко. Ако поливате само веднъж седмично, доматите ви ще пуснат дълбоки корени, което ще ги направи по-устойчиви на засушаване.

Много често виждаме домати с клюмнали листа и бързаме да ги полеем. Дайте им още ден-два, преди да ги напоите добре. Клюмването на листата наистина е сигнал за липса на достатъчно вода. Но то може да се случи, докато корените си пробиват още път надолу в почвата в търсене на влага.

Наторяването също не бива да се забравя. Винаги тествайте почвата в началото и края на сезона за това какво е съдържанието на микро- и макроелементи. Ако наторявате на сляпо, няма да постигнете ефект, а и това дори може да се окаже пагубно за растението.

Опрашвайте с четка или разтърсване

Когато видите цветовете на доматите, веднага си представяте как от всеки цвят ще се роди вкусен сочен плод. За да сте сигурни, че това наистина ще стане, е добре да опрашвате на ръка с помощта на четка за акварел. Четката трябва да е суха, а опрашването да се извършва в средата на деня, когато цветовете са максимално отворени. Много е важно да използвате различна четка за всеки сорт. По-мързеливият начин за опрашване е като вземете стъблото и леко го разтръскате за няколко секунди. Това е достатъчно.