0

И новативен метод вдига на крака хора с фрактури след остеопороза. При счупване на прешлен в него се инжектира така нареченият костен цимент за стабилизиране на фрактурата и за обезболяване. За вертебропластиката пред „Здраве с Телеграф“ разказва неврохирургът д-р Едвин Васви, който е част от екипа специалисти на Аджибадем Сити Клиник-Варна.

Игла

Методът е минимално инвазивен. Чрез игла под рентгенов контрол се вкарва костен цимент в тялото на прешлена, като процедурата се извършва изключително бързо. Може да се осъществи с местна или обща анестезия. На Запад клиниките го правят в амбулаторни условия, без да хоспитализират пациента. У нас пациентът се приема в болница за 3 дни, като самата процедура трае между 20 и 30 минути. Пациентът се въвежда под анестезия, поставя се по корем, инжектира се цимента и човекът се събужда. Около час-два след процедурата може да стане на крак и да се движи без болка. „Хубавото на тази процедура е, че човек много бързо може да се мобилизира, не се ползва скалпел, вкарва се една игла, а кожата не се реже“, обясни неврохирургът.

Хората не бива да се притесняват от този метод, защото той е изключително иновативен и минимално инвазивен. Той е безплатен за пациентите, защото се поема от НЗОК. Има хора, които не искат да се лекуват консервативно с лекарства заради силната болка, а желаят да се подложат на интервенцията. Други пък се притесняват от рисковете на общата анестезия. „Както при всяка една манипулация има риск от усложнения. Ние освен хирурзи играем ролята и на консултанти, защото трябва да съобщим рисковете от една такава намеса, които като цяло в литературата се цитират между 1 и 9%. На практика усложненията са под 1%, уточнява лекарят.

Намеса

Не всяко счупване налага оперативна намеса. Много е важно да се каже, че има фрактури, при които няма никакви симптоми. Има и хора, които някога през живота си са имали счупване и леки болки, но от само себе си се е получило зарастване. При тях няма абсолютно никаква индикация да се прави вертебропластика или каквато й е да е инвазивна намеса.

Счупване, при което няма симптоми, се открива случайно, когато човек бъде пратен от личния лекар или невролога на образна диагностика по друг повод. Често пациентите се притесняват дали то може да им причини някакъв сериозен проблем. При огромна част от случаите няма да доведе до усложнение. Има риск в този сегмент да се получи кифоза или изгърбване, като това е изключително рядко. В повечето случаи при безсимптомни фрактури пациентите нямат никакви оплаквания. Затова няма нужда нещо да се прави, обяснява д-р Васви.

Път

Когато човек има счупване, той трябва да се насочи към неврохирург. „По принцип алгоритъмът е този пациент да се лекува с медикаменти до 2-3 месеца. Задължително трябва да се направи консултация с неврохирург, който да огледа характеристиките на счупването. Винаги в началото се пробва с консервативно лечение и с лимитиране на физикалната активност, т.е. пациентите трябва да си останат повече вкъщи, да не се движат много и да приемат обезболяващи лекарства. Не е много добре да залежават, защото обикновено тези хора са над 60 години и имат различни придружаващи заболявания като например сърдечни, автоимунни заболявания, диабет и др. Залежаването пък е рисков фактор за образуване на тромби. Добре е да се раздвижват и да имат движение. Ако е необходимо, може да се включи и физиотерапевт. Когато пациентите не усетят достатъчно облекчение от консервативното лечение, тогава се минава към оперативно.

Българите с около 90 000 фрактури за година

Около 90 000 фрактури годишно получават хората у нас. Рискът през живота си една жена да получи симптоматично счупване на прешлена заради остеопороза е 16%, а при мъжете – 5%. Липсата на лечение при симптоматичните случаи на счупвания вследствие на остеопороза може да доведе до различен тип усложнения, предупреждава д-р Васви. Един пациент, който го боли, е склонен да не се движи и залежава. Тези, които не се лекуват, могат да стигнат до депресия, защото изпадат в социална изолация заради болката. Има и риск от пневмония заради залежаването, която се нарича застойна. Съществува и увеличен риск от тромбоемболия.
Има и пациенти, които решават да не се лекуват, или такива, които не знаят, че имат остеопороза. Консервативното лечение е изключително важно за предотвратяване на образуването на други фрактури. В България се прави измерване на костна плътност, а след това може да се измерят лабораторни показатели за остеопороза, калций и витамин D. Лечението може да се осъществи при ендокринолог или ревматолог, който е ангажиран в лечението на това състояние, обяснява още д-р Васви.

Бъдете активни през целия живот

Профилактиката на остеопорозата изисква натрупване на пикова костна плътност до 25-годишна възраст. След това пациентите могат да приемат витамин D и калций като хранителна добавка, но тук вече проучванията доказват, че тук вече не се постига натрупване на толкова значима костна плътност колкото двигателната активност до 25-годишна възраст. Това е най-доброто, което пациентите могат да правят и поддържане на двигателна активност през целия си живот, съветва лекарят. След 50-55-годишна възраст веднъж на няколко години е добре да измерваме костната си плътност. Това е неинвазивно и абсолютно безболезнено изследване за пациента. Извършва се много бързо.