0


 За да разберем дали и защо е необходимо да стимулирате допълнително метаболизма си, първо трябва да си отговорите на въпроса какво представлява той. Най-общо казано това е скоростта на обмяната на веществата, т.е. бързината, с която нашето тяло обработва храната, която приемаме.
Каква е ползата
от ускоряване на метаболитните процеси? Ако се опитваме да свалим излишни килограми, бързият метаболизъм ще подпомогне изгарянето на мазнини без да има нужда да увеличаваме калорийния дефицит или иначе казано без да гладуваме.
Всъщност именно гладуването може да се превърне в сериозна пречка за бързия метаболизъм. Неправилният хранителен режим и екстремните начини за отслабване само могат да навредят на скоростта на обмяната на вещества като по този начин ще ви отдалечат от желаните форми и здравото тяло. С константното травмиране на метаболизма чрез ненужно нисък калориен прием, рязко сваляне на килограми или обездвижване например щетите, които нанасяме върху процеса на обмяна на веществата, могат до доведат до бързото натрупване на излишни килограми. С вече забавен метаболизъм изгарянето на излишните мазнини обаче се превръща в истински кошмар.


Именно поради тази причина е важно постоянно да поддържаме тонуса на метаболитните процеси в нашето тяло. За целта сме ще ви представим
7 съвета как да превърнете метаболизма си в най-добър приятел на отслабването.


1. Хранителният режим
влияе значително върху скоростта на метаболизма. Както уточнихме по-горе гладуването далеч не е решение в борбата с килограмите. Що се отнася до правилната структура на диетата при всеки човек тя е строго индивидуална. Въпреки това съществуват общи принципи, които ако спазвате със сигурност ще окажат положително влияние върху фигурата.
От изключителна важност е да не пропускате закуската.  Много често ще се сблъскате с твърдението, че това е най-важното хранене за деня и в това има голяма доза истина. Закуската е онази магия, която активира метаболизма след сън.
2. Честотата на похапванията
Препоръчително е да разпределите дневния си калориен прием в 4-5 хранения – 3-те основни (закуска, обяд, вечеря) плюс една или две по-леки междинни закуски.
Освен на броя на храненията трябва да обърнете внимание и на часовете, в които се храните. Добре е да изградите строг режим и да се стремите всеки ден да се храните що-годе по едно и също време. За да подпомогнете допълнително обмяната на веществата важно е да спазвате и правилните интервали между храненията. Добре е следващата порция да идва след 3 най- много 4 часа, за да поддържаме добрия тонус на метаболизма.
3. Подправките
Може би ще се изненадате, но те също могат да укажат благоприятно въздействие върху вашия метаболизъм. Лютият червен пипер, черният пипер, канелата и джинджифилът например са само част от подправките, които освен че могат да разнообразят и овкусят ястието ви, могат да ускорят изгарянето на излишните килограми. Лютият червен пипер например подпомага изгарянето на калории увеличавайки нивата на адреналин в тялото. Някои проучвания твърдят, че консумацията на лют червен пипер ускорява процеса на изгаряне на излишни калории с около 30%.
На практика излиза, че за любителите на пикантните храни тази стъпка ще е много по-лесна и по-приятна  за изпълнение.
4. Здравословните мазнини
също са изключително важна съставка на пълноценната диета и предпоставка за ускорен метаболизъм. Да, правилно прочетохте мазнини. Противно на много очаквания мазнините на са наш враг, а напротив. Те могат да се окажат ценен съюзник в борбата с излишните килограми стига да са набавени от качествени източници и да се консумират в умерени количества. Такива здравословни мазнини може да извлечете от ядките, семената и авокадото например. Студено пресованият зехтин екстра върджин и натуралното студено пресовано кокосово масло са други източници на качествени мазнини. Такива мазнини може да откриете също и в по-мазните риби като сьомгата и скумрията.
5. Водата
 Едва ли има човек, който може да оспори благоприятното действие на водата върху организма. И въпреки че на всички правилото за двата литра вода на ден ни е до болка познато, много от нас някак си пропускаме животворната течност и още по-лошо – заменяме я със сокчета и енергийни напитки.
За тези от вас, които имат нужда от своите сокчета, предлагаме алтернативен вариант – плодовите води. Но не тези, купени от магазина, а домашно приготвени. Може да експериментирате с различни плодове, които да подсладят вашата вода. Ако добавите и джинджифил, ще получите страхотен естествен стимулант за вашия метаболизъм.
6. Чайове
И ако на някого му се струва скучно да пие цял ден само вода пък макар и овкусена с плодчета, то преспокойно може да разнообрази течностите, които приема, с чаша топъл зелен чай. За предпочитане е вместо чаша - цяла кана. Зеленият чай е богат на полифеноли, които действат благоприятно на метаболизма. Разбира се, за да се наблюдава видим ефект от консумацията, то наистина трябва да му се отдадете сериозно.
Сигурно Ви омръзна да четете за този джинджифил, няма да преповтарям пак колко е полезен само ще отбележа, че той също може да се консумира под формата на чай.
7. Тренировки
Това е една от най-неприятните задачи за повечето хора. Би било прекрасно да горим сериозно количество калории гледайки телевизия или четейки книга, но за щастие или жалост организмът ни не функционира по този начин. За да задействате метаболизма си на максимални обороти, трябва да натрупате мускулна маса. Това се случва най-бързо чрез силовите тренировки. За дамите, които четат тази статия, ще подчертаем дебело, че вариантът да изваете тяло като на културист е нулев. Много тежести и други субстанции трябва да минат през ръцете ви, за да направите мъжки релеф. Така че няма от какво да се притеснявате, вдигайте смело.
Ако вече сте си изградили навика да спортувате редовно, преминете към интензивните тренировки, това значи максимум повторения с максимум тежест. Под максимум разбирайте възможно най-много, доколкото позволяват вашите сили.
Ако обаче твърдо не сте спортна натура, достатъчно е просто да увеличите разходките, да предпочетете стълбите пред асансьора и евентуално да се запишете на нещо леко като йога или пилатес.

Приготвеният вкъщи оцет е цяр срещу хипертонията.

Ябълковият оцет пречиства кръвоносните съдове

Ябълковият оцет не е само вкусна подправка към салатата. Той е и целебно природно средство стига да е направен от естествени продукти, а не да е химикали с ябълкова есенция. Ако е истински, той предпазва от атеросклероза и пречистване кръвоносните съдове. Същевременно на него може да се разчита за спадане на отоци по краката и ръцете, при запек, срещу болки в ставите от артрит, за мазане на засегнатото място от шипове, срещу високо кръвно, затлъстяване и ракови заболявания.
Ябълковият оцет служи за цялостно пречистване на организма, но и помага при простуда и грип и подпомага сърдечната дейност. Мъжете, а и жените с неприятна миризма от краката могат да се избавят от нея, ако ги киснат 5 минути в разтвор от него във вода. Служи и за заглаждане на стрии по кожата.
Домашният ябълков оцет се приготвя като в стъклена купа с топла вода се разтворят 300 г мед, който служи за ускоряване на ферментацията. Нарязани на ситни кубчета или смлени 1 кг ябълки се слагат в голям стъклен съд и се заливат с медената вода. Добавя се още преварена  топла вода два пръста над плодовете. Покрийте съда с двойна марля и го оставете на проветриво топло място (25-30 градуса). Ежедневно, в продължение на 10-12 дни, разбърквайте старателно с дървена лъжица. За да протече бързо реакцията, може да разбърквате и по 3 пъти на ден. Накрая прецедете, като изстискате хубаво ябълките и ги изхвърлите.
Покрийте съда с прецедената течност отново с двойна марля и го оставете на същото място за още 30 дни. Този период е необходим за узряване на оцета. През това време той ще се утаи и избистри до известна степен. След това отново го прецедете и разпределете в тъмни стъклени бутилки, като вече ги затваряте с капачка.