0
Ен нственият апарат в България, който в рамките на часове открива опасни причинители на инфекции, работи от скоро в микробиологията на болница „Царица Йоанна”. Само за 5 часа той може да каже каква е бактерията, причинител на заболяването и да даде ориентир на лекарите. Така при  животозастрашаващи състояния те избират подходящия антибиотик за началния етап от лечението. Това най-често са хора претърпели операции, на изкуствено дишане, с поставени импланти, с инфекции на меките тъкани или пациенти с диабетно стъпало.
„Апаратът Unyvero подпомага по-бързата диагностика на пациенти в тежко състояние, при които точното определяне на правилния  антибиотик за терапия е от изключителна важност. С помощта на апарата се изследват директно клинични материали – храчка, парченце тъкан, кост, секрет от рана или имплант... Те се обработват и се изследват. В панела са заложени най-честите причинители на тежки   инфекции, както и най-честите типове резистентност към антибиотици”, разказва доц. д-р Росица Вачева, която е и председател на асоциацията по контрол на вътреболничните инфекции БУЛНОЗО.
Вътреболничните инфекции са проблем от световен мащаб. Българските болници не правят изключение. В една много малка част – около 36% тези инфекции са предотвратими, останалите – не. Те се случват по различни причини – най-често заради тежкото, увредено състояние на болните, които лежат в интензивните отделения. От една страна имунната им защита е много слаба, от друга самите бактерии често са  резистентни към много антибиотици.
Апаратът Unyvero работи с два диагностични панела
Единият е за изследване на пациенти с вътреболнична пневмония. Ако човек е на изкуствено дишане, има риск да развие този вид пневмония. Апаратът изследва храчка или материал от белия дроб и открива точният причинител.
„Съвременните бактерии са много резистентни – голям брой антибиотици не им действат. Има такива щамове, при които лекарят има избор от един единствен антибиотик. А лечението е скъпо. И е важно рано да се установи кой е причинителят и каква е неговата резистентност, за да определим как да започнем лечението”, обяснява доц. Вачева.
Другото изследване, което се прави с апарата, е насочено към инфекции на меките тъкани, инфекции на импланти, изкуствени стави, съдови катетри, които се използват широко в съвременната медицина.
Повечето хора с такива инфекции лежат в интензивна кардиология с поставени изкуствени клапи, стентове вътре в съдовете и катетри. Другата голяма група са с ортопедични стави и импланти. Могат да  се изследват материали от хирургични рани и в резултат на изгаряния или пък при болни с диабетно стъпало. Тези инфекции са тежки и се лекуват трудно. Често те се причиняват от резистентни патогени. Бързата им и ранна диагностика и определянето на тяхната чувствителност към антибиотици позволяват да започнем рано лечение. А това са инфекции, които понякога застрашават живота”, разказва доц. Вачева.