0

Н аричат го естествен антидепресант. Причината е, че може да регулира силата на реакцията на организма към дадена агресия - студ, внезапен шум и т.н. Колкото по-голям е дефицитът му, толкова сме по-чувствителни и притеснени. Става дума за магнезия. Затова един от първите симптоми за липсата му в организма ни е хроничната умора. В такива случаи се опитваме да я преборим с напитки като кафе или кола. Оказва се обаче, че това не е решение, защото те повишават нервно-мускулната възбудимост и всъщност задълбочават умората. Така стигаме до изтощение и дори депресия.

„За съжаление през последните години 90% от хората у нас страдат от дефицит на магнезий. Данните са неофициални и са на база наблюдения на специалисти, но това се превръща в проблем. Причината е в модела на хранене в съвременния начин на живот - стресът в ежедневието ни, злоупотребата с психотропни вещества

като кафе, алкохол и тютюнопушене. Заради това организмът ни има по-голяма нужда от магнезий“, коментира експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че прекомерната употреба на захар и тестени изделия водят до по-голяма потребност от минерала. Затова е добре да консумираме повече пълнозърнест хляб, тъй като той съдържа два пъти по-голямо количество магнезий.

„Бобовите храни, като боб, леща и грах и нахут, също не присъстват достатъчно в менюто ни. Свежите плодове и зеленчуци са дефицит на трапезата ни. Затова е добре да консумираме повече тези продукти. Богати на магнезий са цвеклото, морковите, бананите, царевицата и особено черния шоколад“, обясни проф. Байкова.

Водата също е добър източник на този минерал, както и доматите, ябълките, овесените ядки, зелени листни зеленчуци. Според проф. Байкова потребността на организма от магнезий по принцип е 350 мг. дневно. Заради стреса и злоупотребата с кафе, тестени храни и алкохол обаче тя се повишава до 500 мг. минимум.

50% от магнезия се намира в костите а останалата част в клетките, особено в централната нервна система. От тук дефицитът на магнезий е свързан с болки в мускулите, крампите, но и с-тревожност, мигрена, депресия. Можем да получим дори аритмия.

„Магнезият е добър регулатор и на моториката на червата, на дейността на храносмилателния тракт, така че при дефицит имаме проблеми в храносмилането. Може да предизвика и метаболитни нарушения и риск от поява на диабет“, допълни проф. Донка Байкова.

 

 

Подобрява терапията при хипертония

 

Магнезият участва и в синтеза на клетъчните белтъци, в частност на колагена, на сухожилия и кожа. Така че липсата му в организма провокира стареене на кожата, ставни болки, дори остеопороза.

Магнезиевият дефицит е свързан и с хипертонични проблеми, стрес, паника и тревожност. Така че според специалистите, ако имаме някой от тези симптоми, особено мускулни болки, би трябвало да обогатим храната си с магнезий или да консумираме хранителни добавки. Благодарение на тях се намаляват мигренозните пристъпи, стресът и дори се подобрява терапията при високо кръвно налягане.