0

 

Дълго кърмените бебета са с по-голям риск да развият анемия между 6 месец и 1-годишна възраст. Причината е, че в този период нуждата им от желязо се увеличава, а набавеното от храната количество не е достатъчно. Това обясни пред „Монитор“ д-р Камелия Бачовска, специалист по клинична хематология във Втора многопрофилна болница за активно лечение в София.

„Майките трябва да имат предвид, че кърмата е бедна на желязо. Другата рискова група са децата, които се хранят предимно с кисело мляко. Това затруднява резорбцията на желязо в храносмилателния тракт, както и предизвиква малки кръвоизливи по лигавицата. Впоследствие може да се стигне до загуба на кръв и също до анемия“, коментира д-р Бачовска.

Анемията е медицинско състояние, при което броят на червените кръвни клетки е по-малко от нормалното. При мъжете такава диагноза може да се постави, ако нивото на хемоглобина е под 35 г/л, а при жените - под 120 г/л. Много често обаче симптомите започват подмолно. Когато се задълбочат, вече са налице бледа кожа, уморяемост, безапетитие, задъхване при физически усилия, особено при изкачване на стълби. Появяват се промени по ноктите и езика, което болните обикновено не отчитат. Тогава е наложително посещението при специалист.

Регистрирането на анемията обикновено става чрез параклинични изследвания, най-често чрез пълна кръвна картина. Вземат се предвид

 

определени показатели, които анонсират съответния вид

 

Например много често дори лекарите бъркат желязо дефицитна анемия с малка таласемия. И двата вида анемии имат една и съща кръвна картина. „Тогава прави впечатление ниският хемоглобин и ниските нива на т.нар. еритроцитни индекси. При таласемията те са силно намалени. Това може да ориентира хематолога към конкретното заболяване“, поясни д-р Бачовска. В такива случаи е добре пациентите да си направят освен пълна кръвна картина и тест за серумно желязо.

За да се премине към лечение, трябва да се видят причините за анемията и да се уточни защо човек има железен дефицит.

Особено рискова група за такъв дефицит са и тийнейджърите, които поради бързия растеж в тази възраст имат нужда от по-голямо количество желязо. Подрастващите обаче няма как да го набавят в организма си, ако не се хранят пълноценно. Опасно е и ако пазят диети, защото те са още една причина за появата на анемия.

Жените с обилна менструация също често развиват такова заболяване. Тогава трябва да бъде назначено съответното хормонално лечение, а хематологът да предпише препарат, съдържащ желязо, който пациентът да приема определен период от време. От анемия много често са застрашени и веганите.

 

Липсата на B12

 

Липсата на витамин B12 е друг вид анемия. Всъщност той е по-различен от останалите витамини, защото за да бъде активен в стомашно-чревния тракт, трябва да се свърже с вътрешен фактор, който се произвежда от клетките на стомашната лигавица.

„Причината за дефицита на този витамин също е веганство. Тези хора често имат такъв дефицит. Другият фактор е някои заболявания на стомашната лигавица, които водят до нарушаване на образуването на този вътрешен фактор“, обясни още д-р Бачовска.

Понякога може да се прояви и неврологична симптоматика и пациентите да се оплакват от изтръпване на крайници.