0

О бщопрактикуващи лекари отказват да записват пациенти, ако в листата си вече имат 2500 човека. Причината е, че не желаят да назначават втори лекар в практиките си, както изисква Закона за здравето. Възможно е да се стигне до ефективни протести срещу това изискване, както и срещу разпореждането на здравната каса да иска от тях касовите бележки след преглед на пенсионери, по които да им плаща. Това съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в страната.

Откакто е стартирала реформата, непрекъснато намаляваме и няма нови колеги, които да дойдат дори и на освободени практики да заемат мястото, какво остава за втори човек, коментира д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. В пациентската й листа са записани около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата й плаща между 1.05 и 1.47 лева. Тя се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, за да не назнзачи втори лекар в практиката си.

От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Всеки лекар трябва да има п раво сам да си менажира практиката, заяви председателят на сдружението доц. Любомир Киров.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със Здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек.

Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в Районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и МЗ не са постъпвали.