0

М алцина го знаят, че хранителната непоносимост вече е призната за болест от Световната здравна организация. Лекарите казват, че проблемите с разграждането и усвояването на някои продукти, в това число плодове и зеленчуци, всъщност е новото заболяване на цивилизацията. Приблизително всеки пети у нас страда в една или друга степен от него. „Проблемът се задълбочава и от това, че макар вече да е широко разпространена, все още много лекари не са достатъчно запознати. Случва се да поставят погрешни диагнози, като алергия или синдром на раздразненото черво, обяснява проф. Донка Байкова – зам.-председател на Асоциацията по диететика и хранене. Тези хора могат да получат облекчение на страданията си, без да се тъпчат с лекарства, а само като променят начина си на хранене, допълва специалистът. Разликата между алергията и непоносимостта е, че докато при едната става въпрос за реакция на имунната система при някакъв дразнител, при втората има неспособност или затруднение при усвояването на определени храни поради отсъствие на необходимите за това ензими. За разлика от алергиите, при непоносимостите може да се помогне чрез допълнително приемане на отсъстващите в организма вещества. Това става с помощта на препарати, вече се продават и у нас. Най-разпространени са хранителните непоносимости към хистамин и към плодова захар.За усвояването на хистамина в организма отговаря ензимът диаминооксидаза (ДАО). Когато той отсъства или е в недостатъчно количество, човек страда от хистаминова непоносимост. Тя може да се прояви в най-разнообразни и приличащи на алергия симптоми - зачервяване на лицето, диария, коремни болки, спазми или газове, главоболие, стигащо до пристъпи на мигрена, кожни обриви, сърбеж, астма, затруднено дишане, гадене, сърцебиене, виене на свят, течащ или запушен нос. Ако забележите, че след хранене ви се случва нещо от това, обърнете внимание дали не прекалявате с богатите на хистамин храни и напитки. Той се съдържа в алкохола, особено в червеното вино и бирата, но и в някои бели вина, с кашкаваления тип сирена - ементал, гауда, фондю и синьо сирене, пушените меса, колбаси и риба, и морските дарове, киселото зеле и туршиите, доматите, спанакът, патладжаните, авокадото, гъбите и грахът. Внимавайте и с плодовете ягоди, банани, ананас, мандарини, сини сливи, грейпфрут, манго и киви. Виненият и балсамовият оцет също са богати на хистамин, както и соевият сос, кетчупът и горчицата.

Когато има проблеми с усвояването на плодовата захар, говорим за фруктозна непоносимост, наричана от лекарите фруктозна малабсорбция. Причината е отсъствието или недостатъчното количество и качество на транспортния белтък ГЛУТ-5. Симптомите са от колики, куркане и газове в червата, диария, болки в корема, гадене, запек, хронични коремни болки, промяна на нормалната чревна флора, което води до мигрена и необичайна раздразнимост. За да ги избегнете, трябва или да се въздържате от храни и напитки, които съдържат плодова захар, или пък да приемате допълнително ензими, които превръщат неусвояемата фруктоза в глюкоза. Ензимът ксилоза изомераза, превръщащ фруктозата в лесната за усвояване глюкоза. Страдащите от фруктозна малабсорбция трябва да избягват червените чушки, зелето и цвеклото, сушените плодове, меда, мармаладите, конфитюрите и компотите, шоколадът, медът и безалкохолните, както и всички сладкиши за диабетици заради подсладителите в тях.