0

В сезона на грипа и настинките нерядко се случва да се тъпчем с лекарства, но вместо да подобрят състоянието ни, няма никакъв ефект. Понякога могат дори да го влошат. Причината е в комбинацията им с определени храни или с други лекарства, съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Някои медикаменти не могат да бъдат вземани заедно, тъй като

 

химически си взаимодействат

 

Затова между пиенето на две хапчета трябва да има поне половин час. Активното вещество на различните ентеросорбенти (активен въглен, смекта, ентеросгел и др.) например се свързва и извежда вредните вещества и токсини от организма. И тъй като тези лекарствени препарати не притежават „интелект“, те пречистват всичко подред. Въгленът очиства червата, но разгражда и всички витамини. Това е причината ентеросорбентите да не се приемат едновременно с други лекарства, а с интервал поне 2 часа преди или след тях

Някои продукти, плодове и зеленчуци неутрализират активните съставки или променят действието им, което е твърде опасно. Честата употреба на салати, подкиселени с лимонов сок, могат да подсилят действието на таблетките за хипертония и да

 

свалят опасно кръвното налягане.

 

Така действа и грейпфрутът. Той обаче може напълно да неутрализира хапчето антибебе. Причината е в голямото количество витамин С в този плод, който променя и действието на противоалергичните лекарства и транквилантите. Някои антибиотици заедно с противозачатъчните таблетки пък могат да станат особено токсични за черния дроб. Голяма част от сиропите за кашлица съдържат бронхоразширяващото средство салбутамол. То увеличава активността на всички стимулатори на централната нервна система.

По време на лечението с тях трябва да се избягват кафето, черният чай и колата, тъй като кофеинът засилва нежеланите реакции. Алкохолът е категорично противопоказен не само при приема на антибиотици, но и на лекарства от всички останали групи. Взаимодействието му с антидепресанти удря нервната система. Той засилва депресивния ефект и ограничава психомоторните и интелектуалните способности, потиска дишането, води до загуба на съзнание и дори до кома.

Хомеопатичните препарати, макар безвредни, трябва да се приемат само на гладно, като те стават безполезни, ако в устата ни има дори остатък от дъх на мента. Ако продължително време сме лекували бронхиална астма или ревматоиден артрит с кортикостеоидни препарати, те не бива да бъдат спирани изведнъж със започване на хомеопатично лечение. В тези случаи естествените защитни механизми на организма толкова дълго са били пренебрегвани и потискани, че е почти невъзможно с хомеопатични лекарства да се постигне ефект за 1-2 или 5 дни например. Затова само лекар може да прецени как те да бъдат комбинирани.

Кафето обезврежда антибиотиците

 

Когато пиете лекарства, трябва да внимавате с храните и напитките.

Антибиотиците не бива да се комбинират с продукти, съдържащи ниско pH, като кисело мляко, айрян, цитрусови плодове, туршии. При тези лекарства трябва да се ограничи и консумацията на пилешко месо, като

сироп и захар не бива да се приемат един час преди и един час след него. Това важи и за млечните кисели продукти. Кафето и колата ги обезвреждат.

Антидепресантите става безполезни, ако до два часа по време на приемането им ядем сирене или соеви продукти. В тази комбинация е възможно да вдигнем кръвното до опасни стойности.

Някои храни, като мазните риби и спанакът, намаляват ефективността на антикоагулантите и увеличават риска от кървене.

Проф. Иван Стайков, невролог:

 

Сънната апнея провокира инсулт

Проф. Иван Стайков

 

  • - Проф. Стайков, знаем, че сънят е много важен за нашето здраве, с какво се обяснява това?

  • - Сънят действително е изключително важен за здравето. Ние прекарваме около 1/3 - 1/4 от живота си в сън, което е около 30 процента. Нуждата от сън е доста индивидуална, но все пак има и параметри относно количеството, които гарантират добро здраве. При хората, които са между 30 и 60 години, за норма се счита между 6 и 8 часа. Колкото повече остаряваме, толкова повече необходимостта от сън намалява. При децата тя е най-голяма. При новородените е нормално 16 часа от денонощието да преминават в сън, докато за хората, които са навлезли вече в 9-та декада от живота си, сънят под 6 часа е достатъчен. Регистрирането на съня се измерва със специална апаратура, която прави т. нар. полисомнографски запис, който се провежда нощно време за около 6-8 часа. Прави се електроенцефалографски запис, който позволява да видим различните стадии на съня. За качествен се приема този, при който човек сутрин се чувства отпочинал, бодър през ден без сънливост.

 

  • - Какво представляват нарушенията на съня?

  • - Най-често срещаните са тези от групата на инсомнията – безсънието. Следват дихателните и двигателните нарушения, свързани със съня, както и т. нар циркадни нарушения. Дори най-малкото от тях засяга в по-малка или в по-голяма степен неговото качество. При безсънието е характерна увеличената латенция на заспиването, т. е. заспиваме много трудно. На второ място, сънят е много фрагментиран, той е с чести събуждания, като някои от тях дори не се осъзнават. Най-честото дихателно нарушение по време на сън е обструктивната сънна апнея, с която се сблъскваме всеки ден. Това е дихателно нарушение и представлява намаляване и спиране на дихателния поток в рамките на 10 и над 10 секунди. То обикновено е съпроводено с хъркане и първо го разпознават жените на съответните пациенти. Нарушението се среща почти 2,5-3 пъти по-често сред мъжете. Профилът на засегнат от сънна апнея е мъж с наднормено тегло. Той обикновено е млад, може да има и лицево-челюстна аномалия. С течение на времето такива хора стават хипертоници, стават резистентни към инсулина – могат да развият диабет поради наднорменото тегло. От няколко години насам сънната апнея вече е официален рисков фактор за инсулт, като тя може да го увеличи до 2,5 пъти. Същевременно тя увеличава и риска от сърдечносъдови заболявания. За жалост пациентите сами не могат да установят това нарушение, отчитат го през деня, когато започне да им се доспива, като в най-тежките ситуации заспиват, докато шофират. Около 15-25% от катастрофите в глобален мащаб са вследствие на заспиване зад волана, а за голяма част от тях причина е обструктивната сънна апнея. Добрата новина е, че има специфично лечение, което е много бързо, много качествено, стига да бъде извършено правилно. От основно значение, разбира се, е и правилната диагностика. Най-добре е тя да се направи в полисомнографска лаборатория.