0

Лекари от Военно-медицинска академия обучиха над 100 мотористи, как да оказват първа помощ при инцидент на пътя до пристигането на линейката със спешните доктори. Опреснителният курс беше организиран от академията и най-голямата мотоорганизация в България Sofia Riders - само седмица преди откриването на новия мото сезон.

Мотористи не скриха, че често стават свидетели на пътно-траспортни произшествия, но не всякога се сещает как могат да помогнат.

Целта на курса е да знаят какво трябва да направят в една такава ситуация, за да могат да помогнат на пострадалия. Това обясни д-р Емил Кържин, главен асистент в реанимацията на ВМА, който представи основните техники при оказване на първа помощ при инцидент и ги демонстрира, в зависимост от това дали пострадалият е моторист или пътник в автомобил. Разгледани бяха и действията при някои специфични ситуации като давене, удавяне, хипотермия, и задавяне.

Най-важното е да запомните, че ако не сте сигурни, че можете да помогнете на пострадалия, по-добре е да не го пипате и да изчакате появата на Бърза помощ. И не забравяйте – не сте сами на пътя, скоростта убива,обърна се специалистът към любителите на високите скорости, посочи д-р Кържин.

В курса, по собствена инициатива, се включиха и ученици от училище „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица.

През 2017 година в България са станали 6846 катастрофи. Загиналите по пътищата на страната за изминалата година са 678 души, показват данни на МВР. Ранените са били 8630. Само през декември миналата година са станали 520 пътни произшествия. Оказва се обаче, че убитите на пътя дая намалели наполовина спрямо

Независимо от големият им брой се оказва, че убитите на пътя намаляват. За десет години те са се стопили наполовина. През 2008 г. те са били 1061, а през 2017-а – 610.

Мотористи често стават свидетели на ПТП