1

П редставители на българските общности в Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци настояват за облекчаване на процедурите за получаване на българско гражданство за хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, както и за повече български инвестиции в югозападната ни съседка, информира БНР.

Главчев: Тонът на Скопие няма да помогне да стане член на ЕС

"Да ни бъде одобрено гражданството, за да можем спокойно да се защитаваме", казва съпредседателят на сдружение „Шемето“ в Струга Бекир Кадриевски, който беше нападнат и пребит преди година в югозападната ни съседка. Хората с българско самосъзнание там имат нужда от подкрепата на България споделят Борче Костевски, председател на сдружение „Струмичка петорка“ в Струга, Зоран Мърсерски - председател на сдружение „Юг“ в Прилеп, Люпчо Йошевски от сдружение за култура, образование и традиция „Балкански мост“ в Битоля и Добре Митрев, председател на сдружение „Балкански коридор“ в Кавадарци.

МВнР след обидите от Скопие: Категорично отказваме да влизаме в подобен неевропейски тон

Липсата на македонско знаме на неофициалната среща в София на президентите Румен Радев и Гордана Силяновска е само повод за разгаряне на антибългарската риторика на властите в Скопие, смятат представителите на общността ни.

ИСТЕРИЧЕН СКОПСКИ ДУЕТ: РСМ пак се дуе срещу България (СНИМКИ)