0

П ри хора със стенокардия, заболяване, при което е нарушено кръвоснабдяването на сърдечния мускул, ако при застудяване на времето рязко се забързат, да речем се затичат след автобуса или нещо друго, това съчетано и с напрежение, може да доведе до рязко намаляване на кръвоснабдяването на сърцето и риск от инфаркт.

Това коментира д-р Костадин Сотиров от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив пред „Здраве с Телеграф“. „Хората трябва да се обличат подходящо, да не се ядосват много и да не се претоварват“, съветва специалистът. Той обясни, че при възрастните хора със сърдечносъдови заболявания проблемът при такива периоди на захлаждане и като цяло в началото на есенно-зимния период е свързан с покачването на кръвното. През лятото, когато е по-горещо, съдовете се разширяват и артериалното налягане спада по естествен механизъм. Затова те и намаляват дозата на лекарствата, които приемат. При по-ниски температури съдовете са свиват и кръвното се вдига. Това, което трябва да направят хората, е да проследяват стойностите на апарата за кръвно и съответно да коригират приема на лекарствата.

Комбинирано

Според д-р Сотиров в момента инфекциите са в затишие и затова периодът е много подходящ за имунизиране и срещу грип, и срещу новия вариант на коронавируса, като двете ваксини могат да се комбинират и да се поставят едновременно както при децата, така и при възрастните. „А тези хора, които сега ще навършат 65 и над 65 години, имат право да получат и двете ваксини безплатно. Тоест противогрипната за тях също вече е обхваната от програмата на министерството. Те се поставят от общопрактикуващите лекари, а доставката на ваксините я очакваме между 20 и 25 септември“, каза още джипито.

Риск

Във връзка с настъпващия зимен сезон очакваме ръст освен на грипа и коронавируса, а така също възрастните хора с хронични заболявания са заплашени и от развитието на бактериални пневмонии. Те се развиват както първично, когато човек се зарази с конкретните им причинители, така и като усложнение от други инфекции, включително и съвсем банални, които леко потискат имунитета. Бактериалните пневмонии за хората с хронични заболявания често са фатални. За това по друга програма, която върви целогодишно от април, още е осигурена и ваксина срещу такива пневмококови инфекции. „Аз стартирах тази имунизация в моята практика още през април, като дотук съм покрил около 75% от пациентите си. Очаквам да направя около 5%, като целта беше да го направят това нещо през лятото, за да може, когато сега дойде моментът за другите две ваксини, да не се налага и трето убождане“, коментира д-р Сотиров.

Победа

„Оплакванията от ставни болки при промяна на времето са характерни, когато имаше ревматизъм, но точно благодарение на лечението с антибиотици може да се каже, че той вече е победен. Лечението с антибиотици и ваксините са двете може би най-смислени неща в медицината. Чрез антибиотиците изкоренихме ревматизма, който увреждаше сърцето и инвалидизираше млади хора и дори деца, както и предизвикваше много тежки форми на увреждане на бъбреците. Сега вече тези форми при бъбреците са изключение и те се дължат на други инфекции, а ревматизмът е изцяло изкоренен. Затова всяка бактериална инфекция задължително трябва да се лекува с антибиотик. Не толкова, защото тя няма да си мине сама. Ако тя е например на гърлото, ще си отшуми и сама, но за това, че може да предизвика ревматизъм и да доведе до увреда на бъбреците, трябва да се лекува с антибиотик. Това не се отнася за вирусните инфекции, при които не трябва да се изписва антибиотик. Там има само едно изключение, ако говорим за пациенти със силно потиснат имунитет и по правило очакваме, че тази вирусна инфекция ще се усложни в бактериална. Другото е при тежки хронични заболявания или комбинация от заболявания – тежък диабет, тежка сърдечна недостатъчност, тежък бронхит...“, разясни лекарят.

Страх

„Казвам го това, че е задължително да се пие антибиотик при бактериални инфекции, тъй като ми прави впечатление, че родителите като че ли се плашат от това. „Оооу, антибиотик, той няма ли да увреди детето“. Абе, когато лекуваме, както често се случва и в живота, ние сме изправени не пред избора между доброто лекарство и лошото, а между злината на лекарството и тази от вируса. И житейските избори са по-често такива между по-малката злина. В случая антибиотиците и ваксините се оказват много полезни. Неслучайно вече и войни спират, за да се правят имунизации. Толкова е осъзната вече ползата от тази профилактика. Защото болестите не признават граници и ако днес са в Палестина, утре ще са в Израел. И който говори против тях, просто не е виждал умиращи от полиомиелит, детски паралич“, отсече д-р Сотиров.

Профилактика

Не може да говорим, че има сезон, който е по-добър за профилактичен преглед. Те трябва да се правят постоянно и целогодишно независимо дали има или няма затишие от вирусите. „Трябва да се правят дори в периодите, в които има засилено боледуване. Ние, семейните лекари, с течение на годините сме успели да осигурим такива условия, че да няма заразяване в кабинетите. Те от една страна се дезинфекцират, светят едни ултравиолетови лампи, които дори са повече от необходимото, пречистватели на въздуха... Всичко това предпазва средата. Като се раздели и времето за прегледи и профилактика, няма никакъв проблем. И от няколко години от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив се опитваме да убедим да не спират профилактичните прегледи и имунизациите по време на грипна епидемия и точно в сезона, който е най-добър за имунизиране през януари месец, ние трябва да седим и да чакаме“, отчете специалистът.

Имунитетът на децата намалява при охлаждане

Когато детето не е закалено и не живее постоянно на такива температури, както е в северните държави, имунитетът на децата намалява при охлаждане. „Това плюс престояването дълго на закрито без достатъчно проветряване и събирането на много деца на едно място покрай старта и на учебната година създава предпоставка за по-често разболяване от вирусни и бактериални инфекции. Тоест от заразни болести, които се предават по въздушно-капков път. Обичайно има един латентен период от 2-3 седмици и след това започва покачването на заболеваемостта“, коментира д-р Сотиров.

„Затова е много важно сега и децата, и възрастните да се имунизират срещу новите варианти на грип. Ваксината буквално до няколко дни би трябвало да е на пазара. Срещу грип за децата има много благодатна ваксина, която не се боцка, а се впръсква в нослето. Няма го неприятното усещане от убождането, а имунитетът, който създава тази ваксина, е много добър, защото е на ниво лигавица. Така тя защитава и от разболяване, а не просто да помага за по-леко преболедуване. Подходяща е за деца от 2 до 18 години. При по-малките ваксинацията е по традиционния начин с убождане“, уточни лекарят и добави: „Важно е при по-малките деца и тези около детето – родители, баби и дядовци, също да се имунизират срещу грип. Бременните, които са в последните три месеца на бременността, също трябва да се ваксинират и по този начин ще предпазят чрез пасивно предаден имунитет децата си за период около 6 месеца“.