0

П ърви смъртни случаи на бебета от коклюш в Кюстендил, потвърдиха за "Телеграф". 

Според информацията децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина.

Бебетата са били на възраст под два месеца и са развили тежка пневмония в резултат на вируса.

ЗАРАЗАТА СЕ РАЗРАСТВА: Коклюша обхвана нова област

Случаите на коклюш у нас от началото на годината са над 70. Заболяването засяга най-вече неимунизираните хора и тези, които отдавна са получили ваксина. 

Коклюшът е известен като магарешка кашлица. Остра респираторна инфекция, която протича с характерна конвулсивна кашлица. Заболяването е характерно за деца в различна възраст. Предава се чрез пръски, капките секрет от ларинкса, трахеята, при дишане, кашляне.

НОВА ВЪЛНА: Десетки заразени с коклюш за седмица!

Коклюшът е включен в имунизационния календар. Ваксинацията е тридозова и се прилага в три поредни месеца след навършване на два месеца на новороденото. Реимунизацията се прилага на втората, шестата и дванадесетата година, уточниха от РЗИ.

ГАДОСТ И ЗАРАЗА: Коклюшът ни удря през лятото!

"Късно потърсена лекарска помощ стои зад смъртните случаи на двете бебета от Кюстендил", заразени с коклюш, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който малко по-късно, заедно със здравния министър Галя Кондева, даде брифинг по темата. 

По думите му децата са от ромската махала на Кюстендил. Семействата им не са се познавали и не са имали контакт помежду си. Към момента всички контактни на децата са установени и изолирани. Едното дете е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото - в Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев". Леталните изходи са настъпили съответно на 10 и на 14 април, като и в двата случая късно е потърсена медицинска помощ.

"Лекувани са правилно, само че е потърсена медицинска помощ малко късно. При едното е имало два пъти отказ за хоспитализация, който е предложен от Спешна помощ и едва вече при влошаването е хоспитализирано в Кюстендил, след което и в Национална кардиологична болница", заяви Кунчев.

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света. Към момента в България са регистрирани 205 случая от началото на година. Най-висок е относителният дял на заболелите деца между 10 и 14 години. Между 3 и 8% са засегнатите бебетa до 1-годишна възраст. От регистрираните случаи не повече от 10% са хоспитализирани. 

Вирусът циркулира най-интензивно в София и западната част на страната. Според Кунчев вероятно разпространението му ще се пренесе и в другите области, но е трудно да се прогнозира докъде ще стигнат мащабите.

"Около 50%-60% се движи делът на имунизираните заболели. При тях болестта протича по-леко, но и по-трудно се диагностицира. Когато се хване навреме, не е тежко като протичане. Това, което се случва, не може да се нарече изненада. От 2023 г. в Европа започва покачване на случаите, което се ускори още повече през тази година. В Чехия имат над 6000 случая, което е най-високото ниво на заболеваемост там от 60-те години насам, в Испания - над 8000, Холандия - 3600", заяви доц. Кунчев.

Въпреки че се прави епидемиологично проучване и се преценяват контактните лица, това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението. Ако то продължи, ще говорим за национална епидемия", призна д-р Кунчев.

Здравните власти обаче не очакват епидемично разпространение на заразата сред възрастните хора. У нас има само един случай на 62-годишен пациент, който карал болестта много леко.

Здравният министър д-р Галя Кондева добави, че са предприети мерки и в момента се прави анализ на дела неимунизирани деца. Към РЗИ са пратени искания общо-практикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Министерство на здравеопазването, здравната каса и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ще анализират тези данни. От вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика", добави тя. 

Единственото, което може да се направи, е хората да се ваксинират навреме. Имунизираните може да боледуват няколко години след ваксинирането, тъй като имунитетът постепенно спада, посочи д-р Кунчев. Според здравните власти към момента не се налага промяна на имунизационния календар.

Имунизационна схема за децата в България срещу коклюш включва имунизация с 6-валентна ваксина на 2, 3 и 4 месеца, след това с 5-валентна ваксина на две години години, с 4-валентна - на 6 години, с 3-валентна - на 12 години. 

Друго, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, добави Кунчев.