0

Ф алшиви звезди затъмняват истинските небесни светила и това се превръща в проблем не само за астрономите, алармира австрийският вестник „Дер Щандарт“.

Фалшиви звезди затъмняват истинските небесни светила и това се превръща в проблем не само за астрономите, алармира австрийският вестник „Дер Щандарт“.

Спътниците, които се изстрелват стават толкова много, че не само в градовете, но и дори на най-отдалечените от цивилизацията места става трудно да се наблюдава нощното небе.

Немските астрономки Констанс Волкер и Маргарита Метакса години наред са провеждали проучвания по въпроса. Според тях една трета от населението на Земята и в момента не може да наблюдава нощем Млечния път. От една страна е т.нар. градско замърсяване. Тук става въпрос за светлините на града, които по принцип не дават възможност за добри наблюдения на космоса от градове и дори от села. От другата страна обаче речта е за все повечето изкуствени спътници, обикалящи около Земята. Миналата година Илон Мъск пусна първата серия от няколко десетки спътника, осъществяващи широколентов интернет. Но тепърва предстои неговата компания Starlink да пусне хиляди спътници по тази програма. Това ще затрудни не само наблюдението на нощното небе, но и изстрелването на кораби от компанията на Мъск Space X. Смята се, че спътниците на Мъск в скоро време ще бъдат пет пъти повече от всички небесни тела, обикалящи около Земята. А тепърва предстои пускането на сателити и по програмите на Amazon и Oneweb, в чиито планове се предвижда дори още повече небесни тела.

В скоро време единствено от луната и околоземна орбита ще могат да се наблюдават естествените звезди, казват немските астрономки пред „Дер Щандарт“.

„Изкуствените обекти около земна орбита отражават слънчевата светлина. Изпълват звездната карта с фалшиви обекти, което обърква работата не само на астрономите“, заявяват астрономките.

Това създава проблем и на военните. От друга страна толкова много спътници лесно могат да бъдат объркани с НЛО и ловците на извънземни често припознават човешки обекти за космически пришълци.

При това телескопите от Земята доста лесно се объркват, като в тяхното полезрение попадат отблясъци или направо изкуствени спътници, които първоначално са взимани за звезди, а после се установява, че са много по-близки обекти.

Астрономическото общество на Германия иска да се приеме от страните, членуващи в ООН, че звездното небе е културно наследство на цялото човечество.