0

Изключително красива мозайка от 4 век, изобразяваща медальон с паун с разперена опашка и библейски сцени, грейна на Голямата Базилика в Пловдив. Археологическата находка е от събота, когато на обекта до Католическата катедрала са работили доброволци. Това съобщи ръководителят на разкопките археологът Жени Танкова, която в понеделник показа на кмета Иван Тотев част от откритията.

Археологът Жени Танкова с кмета на Пловдив Иван Тотев на разкопките на Голямата Базилика

„Като почнахме разчистването, най-напред излезе медальон с пауна, който е почти на 100% запазен и който води богомолците през централния вход на базиликата. Около него има медальон в квадрати, които са ситуирани ромбовидно с птици. Това е първи пласт мозайка, която я датираме от втората половина на 4 век”, обясни Жени Танкова. Тя уточни, че с колегите й археолози са имали данни, че на това място е имало мозайка, но не са очаквали находката да е така добре запазена и толкова красива. „Изненадани сме от много добрата запазеност на западния фасаден зид на базиликата, от входовете, от добрата запазеност на мозаечния под и от тези невероятни сцени, които открихме”, каза още ръководителят на разкопките.

Около пауна с разперената опашка на древната мозайка са изобразени птици

Почти едновременно с мозайките археолозите се натъкнали на още нещо интересно. В североизточния край на изкопа попаднали на мозаечен под от северния кораб на базиликата. Върху стените над този мозаечен под се появили фрагменти от стенописи и част от надпис, който официално все още не е разчетен.

„На един от тези фрагменти е изобразена долната половина от лицето на мъж в ¾ -ти – фас, брада, част от косата, с много цветно изписана стенопис в техника „мокро фреско” и фрагмент с надпис. Начинът на изписване, иконографията и останалите макар и малки фрагменти от стенописи, ако се подредят като пъзел, ни дават основание да смятаме, че те произхождат не от базиликата, а от една по-късна, средновековна църква”, каза Жени Танкова. Смята се, че църквата е построена в края на 10-и век и е съществувала до към 12-и век.

Стенописът с мъжкия образ може би е на Свети Петър, а средновековната църква е обслужвала разкрития по-рано от археолозите некропол. До момента екипът е открил 36 погребения и 6 гробни ями.

„От едно от погребенията излязоха два кръста – енколпиони, с много богата украса, те са в момента на реставрация и след това ще ги отворим, за да видим дали вътре има някакви мощи”, заяви ръководителката на разкопките. По думите й новооткритите мозайки са с площ от 250-300 кв. метра, но продължават да излизат нови.

Танкова уточни, че най-вероятно през ноември обектът ще бъде заснет с дрон, но това предстои да се решава допълнително.