0

Р азпети петък е. Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия. Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син.

На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват Царските Часове.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява платно, на което е запечатан образът на положения в гроба Спасител.

Плащаницата се изнася по следния начин: певецът застава пред северната врата на св. олтар и започва бавно да пее първата стихира: Егда̀ от дрѐва, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят св. плащаница и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и слагат плащаницата на масата. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват Св. Кръст, Св. Евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

На този ден в храмовете се пее опело за Него. Постът е много строг. Забранява се да се яде и да се пие. Затова и от едно време се нарича още Сух петък, тъй като от него до Възкресение Христово се е извършвало тримирене – три дни пълно въздържание от всичко.

Всякаква работа е забранена. На Разпети петък жените не пипат игла и не шият, за да не ослепеят. Освен това те не тъкат, не перат, за да не се случат нещастия. Нещо повече – не се сменят чаршафи. Народното поверие гласи, че ако това се направи, сънят става неспокоен и идват кошмарите.

В Петък не се боядисват яйца. Според поверието, ако оцветите яйцата на Разпети петък, те ще станат кървави.

Мъжете не ходят в бръснарница. Най-суеверните избягват да се подстригват на Разпети петък, защото се казва, че някой от семейството им ще умре.

Земеделските стопани трябва да се приберат вкъщи, защото всичко, което се засява, няма да даде плод.

Не се колят животни. Агнетата за Великден трябва да се заколят преди петък. В противен случай душата на животното ще ви мъчи.

В България Разпети петък е почивен ден, в който храмовете се изпълват с миряни. Рано сутринта, преди богослужението, наречено Царски Часове, в средата на храма, пред изнесеното на Велики Четвъртък Разпятие, се разполага украсеният с цветя Христов "гроб".