0

 

Уникалните находки от разкопките край ГКПП Капитан Андреево, където беше открито най-голямото и най-старо светилище в прослава на Великата богиня майка ще бъдат показани в столиците на страните от ЕС по време на председателството на България, обяви в Стара Загора зам. министърът на културата доц. Бони Петрунова.

Там тя откри изложба с откритите през 2012-2013 г. артефакти от екип под ръководството на проф. д-р Васил Николов от НАИМ при БАН при разкопките по трасето на автомагистрала „Марица“.Проучването стана възможно с финансовата подкрепа на Световната банка .

В хода на проучванията върху площ от близо 600 кв м те попаднаха на 482 археологически структури от най-късния неолит до ранното средновековие (от 5 200 т. пр. Хр. до ХІ в от н.е.).

Установено е огромно количество от натрошени на късчета керамични антопоморфни съдове от непознат до сега вид.

Зам. министър доц. Бони Петрунова обяви, че през 2017 г. за археологически проучвания са заделени 1,5 млн лв Сред находките най-впечатляващ е съд с тялото на бик, яхнат от жена /Богинята Майка/, което препраща мита за покоряването на Европа много по-назад във времето и локализира появата му по земите на днешна Тракия, коментира проф. Николов.

Край централната сграда-светилище са се извършвали обредите на древните ни предци, които полагали раздробените дарове в различни по дълбочина ями с пожелание за плодородие.

До момента по целия свят нама открит аналог на изображението на богинята с коси , вързани на кок, откъдето идва и наименованието й, категорични са специалистите, които подготвят цялостната си научан публикация.

Те припомнят че по време на Римската епоха през светилището е минавал най-важният път Виа Диагоналис, свързващ Средна Европа с Константинопол.Обектът е цялостна проучен, част от находките остават в музея на Свиленград, а други са в НАИМ, като повечето са реставрирани и описани.

Зам. министър Бони Петрунова съобщи, че през 2017 г. министерството на културата ще предостави за пръв път 1,5 млн лв за археологически проучвания, това е три пъти по-голяма от досегашната сума за тази дейност.

1. Уникалното изображение на Великата майка богиня с кока Парите ще се дават за преминали през ситото на специална комисия проекти. В конкурса ще могат да участват само специалисти, които са отчели дейността си за предходната година. Приоритет ще имат национално значимите обекти: праистория, античност, стари български столици; следвани от допълващите познанията ни там ще се разчита и на общините/ и на трето, но не последно място -подкрепа ще получават т.нар. недеструктивни методи.