0

З емята все още не се е справила напълно с "тежките" слънчеви бури от миналата седмица, но учените вече предупреждават за нова "перфектна буря" с рядко срещано космическо време.

Във видеото отдолу геофизик съобщава, че силната магнитна буря продължава!

ТОВА ДАЛЕЧ НЕ Е КРАЯТ: Ето докога ще продължи жестоката магнитна буря!

Слънцето изпуска мощни изригвания - емисии на електромагнитно излъчване, които съдържат големи количества заредени частици, чиято скорост се е ускорила и броят им се е увеличил поради интензивната магнитна активност на повърхността на звездата.

И сега Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) показва 60-процентна вероятност за слънчева "радиационна буря", която може да започне във вторник, а по-малка вероятност има и в сряда.

Частиците могат да взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на нашата планета, причинявайки смущения в спътниковите комуникации, радиационна опасност за астронавтите в Космоса и смущения в енергийните мрежи. Докато през следващите няколко дни тези слънчеви бури се очаква да подминат нашата планета, радиационните бури се очаква да изстрелят силно заредените си частици в извитото магнитно поле - спиралата на Паркър, която се извива от Слънцето в нашата Слънчева система, съобщава Daily Mail.

При въртенето на Слънцето магнитните полета, които се излъчват от него, се огъват, докато преминават покрай планетите в неговата орбита, създавайки спираловидна структура, известна като Спиралата на Паркър.

Заредените частици от слънчево изригване могат да попаднат в тези спирали и да ги изстрелят обратно към Земята - когато иначе биха пропуснали нашата планета.

Магнитната буря на Слънцето, която е отговорна за тези събития, все още произвежда най-интензивния клас слънчеви изригвания - изригванията от клас X, заявиха синоптиците от NOAA в понеделник.

Предстоящата през тази седмица слънчева радиационна буря се различава от "геомагнитните бури", които удариха Земята този уикенд и които бяха достатъчно силен пряк удар, за да нарушат защитното магнитно поле на Земята - магнитосферата. 

Голяма част от предстоящата радиационна буря ще бъде погълната от магнитното поле на Земята, но не и в близост до откритите полярни области - там, където земната магнитосфера се извива обратно надолу и навътре към земното ядро.

Центърът за прогнозиране на космическото време на NOAA също така отбеляза, че геомагнитните бури от изминалия уикенд приключиха понеделник, като е възможно да има допълнителни, но по-слаби "колебания в енергийната мрежа" и въздействие върху "работата на спътниците".

Способността на бурята да изтласква известното "Северно сияние" на юг също ще продължи, като според експертите по космическо време на агенцията полярното сияние все още ще може да се наблюдава в "северната част на САЩ, като например в северната част на Мичиган и Мейн".

След това, с напредването на седмицата, се очаква слънчевото петно AR3664, гигантското "слънчево петно", отговорно за слънчевите бури през миналия уикенд, да премине през част от спиралата на Паркър, извивайки високоскоростното си излъчване на път, пресичащ орбитата на Земята. 

Слънчево петно AR3664, тъмно петно на повърхността на Слънцето с магнитно поле около 2500 пъти по-силно от земното, е едно от най-големите слънчеви петна, наблюдавани от десетилетия. 

Явлението е с дължина колкото 15 земни години и е способно да предизвика слънчеви бури, сравними със събитието Карингтън от 1859 г., което подпали телеграфни станции и жици, прекъсна комуникациите по целия свят и наруши компасите на корабите. 

Тъй като Земята вече е в по-голямата си част извън обсега на преките удари на геомагнитните бури на това бушуващо слънчево петно, радиационните бури тази седмица ще дойдат от уникална характеристика на въртенето на самото Слънце.  

Според екипа на Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА "при въртенето на Слънцето магнитното поле на Слънцето се разширява навън по спираловиден модел - спиралата на Паркър".

Когато изхвърлянията от слънчево петно като AR3664 попаднат в правилната част на спиралата, по думите на екипа, това води до "разпръскване на заредените частици на слънчевия вятър в Слънчевата система като градинска пръскачка".

Спътникът за наблюдение на космическото време GOES-18 на NOAA вече е регистрирал рязко увеличение на субатомните частици, по-специално протони, изхвърлени от Слънцето в горните слоеве на земната атмосфера.

Показанията на GOES-18 за "протонна радиация" преминаха "предупредителния праг" по обяд в понеделник, преди прогнозираната "радиационна буря" по-късно тази седмица.

Екипът на NOAA издаде предупреждение, че радиокомуникациите на земните полюси могат да се сблъскат със "затихване" на определени честоти още днес.

Миналия петък фермерите в Минесота, Небраска и други части на американския Среден запад изпитаха смущения в работата на сателитното оборудване на "глобалната система за позициониране" (GPS), от което зависят при управлението на техниката си.

"Всички трактори в момента седят в края на полето и са изключени заради слънчевата буря", казва един от фермерите, Кевин Кени, пред 404 Media този уикенд.

"Няма GPS. В момента сме по средата на сеитбата на царевица" - добави Кени.

Много ферми вече използват GPS за по-ефективно и прецизно засаждане на културите в прави редове, като намаляват грешките като застъпване на сеитбените лехи или празнини от неизползвана почва. 

Никога не съм се сблъсквал с подобно нещо - казва пред New York Times Патрик О'Конър, собственик на ферма на около 90 минути път с кола южно от Минеаполис.

*Източник: Vesti.bg