Б ългарската прокуратура е стартирала процедурата за екстрадиция на Евелин Банев - Брендо, съобщиха от държавното обвинение.   

Българската прокуратура е стартирала процедурата за екстрадиция на Евелин Банев - Брендо, съобщиха от държавното обвинение.   

По-рано през деня стана ясно от видеоклип на украинската милиция как при спецакция задържат 55-годишен българин, който е издирван с европейски заповеди за арест. В Украйна мъжът е разследван за организиране на нарколаборатория и международен канал за трафик на коноп. Във видеото се виждат и кадри от конопената лаборатория, както и заловеното количество дрога.

Представителката на полицията уточнява още, че задържаният е живял в частна къща край Киев, а заедно с него са задържани още трима души. Банев ще остане 20 дни в ареста там.

Брендо е сочен за "кокаинов крал". Срещу него се водеха дела в България, Румъния и Италия, но той успя да се скрие от властите преди няколко години.

Ето пълният текст на съобщението на нашата прокуратура:

Днес, 10.09.2021 г., Софийска градска прокуратура (СГП) изпрати предложение до Върховна касационна прокуратура (ВКП) за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието на Украйна относно българския гражданин Евелин Банев с цел екстрадиция в България.

Иницииране на екстрадиционното производство за осъденото лице с влязла в сила присъда е вследствие на постъпила на 07.09.2021 г. нова актуална информация до наблюдаващия прокурор по изпълнение на наказанията при СГП. В нея се съобщава относно установяването на Евелин Банев в хода на извършените издирвателни мероприятия и задържането му в района на гр. Киев, Украйна. Предоставени са пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал.

56-годишният Евелин Банев е бил осъден с влязла в сила присъда на 26.04.2018 г. за извършени от него престъпления по чл. 321, ал. 3, алт. 2 (ред. ДВ, бр. № 92/2002 г.), пр. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.

Той е бил признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. участвал в организирана престъпна група, създадена с престъпна цел (по чл. 253 от НК) – извършване финансови операции с парични средства, за които участниците знаели, че са придобити от незаконен трафик на наркотични вещества. Осъденият Евелин Банев действал заедно със Симо Карайчев и Константин Дишлиев (починал). ОПГ действала на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия. Финансовите операции включвали внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в чужбина към България за кредитиране на дейността на акционерното дружество „П.Ф.Ю.“ – гр. София.

С окончателната присъда на Върховния касационен съд на осъдения Евелин Банев е било наложено наказание „лишаване от свобода” за срок от шест години при първоначален „строг” режим. То не е било приведено в изпълнение поради неустановяване на осъдения, след което той е бил обявен за издирване от органите на МВР.

На 20.07.2018 г. Софийска градска прокуратура е издала срещу него и Европейска заповед за арест, въз основа на която той е бил обявен за международно издирване в Шенгенската информационна система (ШИС).

Понастоящем се извършват действия по екстрадиционното производство на задържаното в Украйна лице.