0

Б ългарската аграрна камара с председател Светлана Боянова отбеляза първия си рожден ден в средата на април. Камарата е първата, която официално стана член на могъщата лобистка организация на кооперативи и фермери в ЕС Копа и Коджека. За първия си рожден ден БАК отбелязаха няколко важни постижения, сред които промени в законодателството, което дава възможност за първи път от 40 г. насам нивите от Държавния поземлен фонд /ДПФ/ да се дават на търг на биоземеделци, градинари и овощари. Също така общинските пасища с предимство ще се дават на местни малки животновъди. В интерес на истината тази фундаментална промяна се случи благодарение на меморандума, който бе подписан с правителството на Николай Денков и оперативния комитет от БАК по време на фермерските протести в началото на годината. По този повод Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/, разказа пред „Телеграф“, че се борил десет години, за да бъдат приети тези текстове. Като цяло целите на БАК са да защитават интересите и на малките и средните фермери, които са гръбнакът на селските общности. Това обеща лидерът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Доставки

Другият проектозакон, за който БАК ще лобира, е за веригата на доставки на храни, който бе инцииран от бившия земеделски министър Кирил Вътев. Промяната в законодателството ни съвпада с инициативата на Европейската комисия, която инициира нов регламент за по-голяма прозрачност и справедливост по отношение на доставките. Целта е фермерите като производители на суровини да получават по-големи възнаграждения за труда си. Кирил Вътев предупреди няколко пъти, че законопроектът има много врагове, но така или иначе е време да се случи. Една от промените е изискването на договори между производители и търговци, което ще даде по-голяма сигурност на земеделци и животновъди.

Министри

Седем бивши министри на земеделието присъстваха на празничната вечеря в хотел „Хилтън“ в София за рождения ден на БАК. Сред тях бяха Кирил Вътев, Явор Гечев, Румен Порожанов, Васил Грудев, Димитър Грудев, проф. Иван Станков, Мирослав Найденов. Голямата изненада на вечерта дойде, когато на всяка маса започнаха да сервират свежи ягоди и ябълки от фермерските градини. Целта беше да се покаже, че в БАК членуват реални производители. На гостите бе предложена в стъклени кани ракия от кайсии от овощарите в Добруджа, бухнал хляб с пшеница от Националната асоциация на зърнопроизводителите, печено агне от НОКА, мед от пчеларите в БАК, вино от района на Свищов от северняшкия сорт гъмза. По време на веселия празник звучаха само български народни песни , хора и нито една чалга мелодия.