С ветовната ни шампионка по бокс от 2014 г. и двукратна европейска шампионка при жените Станимира Петрова e сред кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. 10-те члена на новия комитет ще бъдат определени чрез гласуване по време на световните първенства за мъже и жени в Белград и Истанбул, като ще се избират по 5 мъже и жени.

Световната ни шампионка по бокс от 2014 г. и двукратна европейска шампионка при жените Станимира Петрова e сред кандидатите за член на Комитета на спортистите към АИБА, съобщиха от Световната федерация. 30-годишната българка е една от 27-те одобрени кандидатури от Етичната комисия на АИБА. 10-те члена на новия комитет ще бъдат определени чрез гласуване по време на световните първенства за мъже и жени в Белград и Истанбул, като ще се избират по 5 мъже и жени.

Интересното е, че Станимира ще се изправи в директна битка срещу своята познайничка от ринга Ирма Теста (Ит), с която най-често се среща на турнира „Странджа“ и дори през 2018 двете играха финал в кат. до 57 кг, спечелен от българката с 5:0 съдийски гласа. Сред другите кандидатки от Европа са олимпийските шампионки от Токио 2020 в кат. до 60 кг Кели Харингтън от Ирландия и в кат. до 69 кг Бусеназ Сюрменели.

При мъжете нямаме кандидат. Тяхното световно вече е в разгара си, а България започна с победа и загуба в първия му ден. Натурализираният кубинец Хавиер Ибаниес спечели срещата си от първия кръг в кат. до 57 кг с 5:0 (30:25, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27) над Маликзадах Хасибула от отбора на бежатнците.

Във втория кръг 25-годишният Ибаниес ще има за съперник хърватина Филип Колак.

Венсан Киркоров обаче загуби срещата си при 67-килограмовите от норвежеца Мартин Скогхайм с 0:5 гласа и отпадна.

Довечера своето участие на световното ще започнат Кристиян Николов (80 кг) и Рами Киуан (75).