0

Г ордостта на райският остров Занзибар е Гората на подправките, която за един европеец изглежда като истинска джунгла.

Гордостта на райският остров Занзибар е Гората на подправките, която за един европеец изглежда като истинска джунгла.

Това е и едно от най-шокиращите места за гостите на острова, защото в естествен вид могат да видят канела, карамфил, черен пипер, лиани с шушулки от ванилия, златно манго, лимонова трева и, разбира се, лютата чушка с екзотично име пили пили хохо и мускатово, известно като индийско орехче. Пили пили хохо не е от най-лютите пиперки, но за сметка на това е много вкусна и се използва в повечето от местни ястия.

Учени

Истината е, че именно заради подправките районът е известен и като Островът на подправките. Гората е държавна, като част от нея са експериментални и демонстрационни полета за туристи. В демонстрационната част има къщички на учени ботаници, предимно от Азия. Има и земеделско училище. В другата е същинската дейност по производство на подправки, разказва Доминго, който е най-вещият и запален гид по темата в района.

Лечение

В градините работят 140 души. Има и малки семейни ферми, които от растенията добиват и етерични масла. Те се използват освен за аромати и за лечение на различни видове заболявания. За жалост Занзибар все още произвежда основно суровини, които след това се преработват от европейците. Новият президент на Занзибар обаче е започнал да строи малки фабрики за преработка, за да остава част от принадената стойност за островитяните. Също така държавата насърчава семейните малки ферми.

Хумус

Земеделието в Занзибар не използва торове и химически препарати. Там дори найлоновите пликчета са изхвърлени от употреба. Имаме хумус, богата е земята и нямаме нужда от тях, обясни Доминго. Почвата има цвят на канела. Растенията пък така са разположени, че взаимно да се пазят от паразити и болести. В интерес на истината Занзибар се смята за една от страните в света с устойчиво земеделие. Повечето ферми са семейни, като по-големи има в Танзания на континента, но става дума предимно за млечни ферми.

Кардамонът освен като класическа подправка е особено предпочитан от пушачите както на тютюн, така и на марихуана, разказа с чувство за хумор Доминго. Тъй като марихуаната е забранена, пушачите, за да се скрият от полицията, дъвчат зрънцата му. Когато дойдат да ги проверяват, вместо на коноп, те ухаят на кардамон.

Гордост

Голяма гордост за островитяните е дървото капук. След като узреят огромните му кафяви плодове от тях се извличат нежни растителни влакна, които заместват всъщност животинската вълна. С тях се пълнят възглавничките на бебета, но също така служат и за пълнеж на дрехи за скиори. Суровината се изнася и се преработва в Европа, а продуктите с нея са много скъпи.

Златното манго пък е плод, който на острова се ползва от малките деца и бебета, когато им растат зъбки. Венците се натриват с корите и така облекчават неразположенията.

Лимоновата трева расте в изобилие в градините и се ползва срещу комари. Достатъчно е да натриеш ръцете и краката си и те ще те оставят на мира. Лимоновата трева може да предпази от местните мравки, които са много агресивни и много бързи. Могат да пропълзят за секунди по цялото ти тяло.

Локална кухня в местна ферма


В гората на подправките има ресторант с местна храна, който се стопанисва от малка семейна ферма. Там посетителите могат да се насладят на съчетанието на различните, богати аромати на екзотичните подправки. Като цяло менюто е просто, но изключително пикантно и вкусно. Оризът например се приготвя на огън в големи купи на земята. Хората седят под дървен навес, един до друг, а накрая стопанката с кана им полива да си измият ръцете. Обичайно се поднася сос с домати, които наподобяват сорта българска консерва, с люти чушки, мускатово орехче, щипка джинджифил, зрънца канела, много черен пипер. Занзибарците обожават бамя, която сервират като добавка към печени късчета риба Кинг заедно с бял ориз. Десертът може да бъде от палачинки, но и от разнообразни и освежаващи плодове.